Foto: BETAPHOTO/MUP SRBIJE, BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/DS

Srbija zemlja u kojoj postoji vladavina prava

STEFANOVIĆ: Ako Tači poseti Preševo i Bujanovac, policija će postupati u skladu sa sudskim nalogom

Politika
> 12:25h

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da će MUP u slučaju posete kosovskog predsednika Hašima Tačija jugu Srbije postupiti po nalogu sudova.

Stefanović je na pitanje novinara da li će Srbija u slučaju dolaska Tačija postupiti diplomatski ili će on po našim optužnicama biti uhapšen, odgovorio da je Srbija zemlja u kojoj postoji vladavina prava.

"Mi imamo naloge naših sudova koji moraju da se poštuju, i MUP će postupiti sa nalogom suda. Tu nema šta da se doda", rekao je Stefanović u Privrednoj komori Srbije.

Kako su preneli mediji sa juga Srbije, Tači bi trebalo u sredu da poseti Bujanovac i Preševo, i to ne kao Hašim Tači, vec kao "predsednik Republike Kosovo". Preševo jone je objavio da bi u tu posetu Tači trebalo da dođe sa evropskim komesarom Johanesom Hanom.

Zvanični Brisel je, međutim, juče demantovao da će evropski komesar Han u sredu, biti u Preševu, i precizirao da će on tog dana boraviti u Strazburu, gde će prisustvovati govoru predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera o Stanju Unije, potvrđeno je Tanjugu u Evopskoj komisiji.

Podsetimo, Hašim Tači je na srpskoj poternici od 1997. godine, kada je osuđen na kaznu od 10 godina zatvora bez terorizma, ali je od tada sudu nedostupan.

foto: EPA

Okružni sud u Prištini Tačija je tada u odsustvu osudio na 10 godina zatvora zbog terorističkih napada na području Glogovca 1993. godine u kojima su ubijena četvorica i ranjena trojica policajaca.

Dve godine kasnije na teret su mu stavljeni i napadi na putu Kosovska Mitrovica - Peć u kojima su ubijena tri policajca. Sud u Nišu 2002. godine protiv Tačija i komandanta OVK Agima Čekua raspisao je poternicu zbog sumnje da su odgovorni za genocid u južnoj srpskoj pokrajini.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: MUP Srbije/Beta, Armenija Zajmi Besevic)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: