icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Twitter Printscreen Maja Kocijančič

reagovanje

EU O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: Nije neuspeh i ako dogovora ne bude naredne godine

Objavljeno: 10.09.2018. 14:35h

 

BRISEL - Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić izjavila je danas da nije neuspeh ako ne bude dogovora između Beograda i Prištine 2019. godine, kako je naznačeno u nacrtu Strategije za Zapadni Balkan.


 

Kocijančić je, u odgovoru na pitanje Tanjuga da li bi se moglo nazvati neuspehom ako ne bude dogovora do 2019. godine, a u kontekstu izjave predsednika Srbije koji je u Kosovskoj Mitrovici rekao da rešenje nije na vidiku, ali da se nada da bi sporazum mogao biti postignut kroz 10 ili 20 godina, rekla:

 

"Za mene postizanje dogovora nikada nije neuspeh", istakla je Kocijančić na konferenciji za novinare u Briselu.

 

Nije želela da iznese konkretan datum vezano za postizanje dogovora, jer će to, kako ističe, zavisiti od njihovog napretka.

 

"Pomirenje, normalizacija i dobrosusedski odnosi Beograda i Prištine će jedino biti mogući ako politike prošlosti, koje su nanele deceniju patnje regionu Zapadnog Balkana i tamošnjem narodu, budu odbačene i prevaziđene", istakla je ona.

 

Vezano za pregovore koji su u petak održani u Briselu, Kocijančić kaže da ih ne bi nazvala neuspešnim, jer je održan veliki broj sastanaka između predsednika Srbije i kosovskog predsednika sa gospođom Mogerini.

 

"Ostaju otvorena pitanja. Jasno smo rekli šta su parametri u kontekstu ovih pregovora, tako da radimo na dogovoru koji će biti utemeljen na međunarodnom pravu i koji je realističan i prihvatljiv za obe strane", izjavila je Kocijančić.

 

Zvanični Brisel je, kako dodaje, i dalje u kontaktu sa obe strane i dijalog mora da ostane otvoren, a Beograd i Priština, kao i do sada, posvećeni pregovorima.

Kocijančić podseća i da je cilj dijaloga sveobuhvatna normalizacija odnosa, i da se u tom kontekstu radi na pravno-obavezujućem sporazumu.

 

"Poteškoće opstaju, proces je težak jer je puno osetljivih pitanja, ali dvema stranama ja potreban prostor za pregovore", poručila je ona.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Twitter Printscreen Maja Kocijančič)

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!