Foto: Promo

GRADNJA NOVOG POSTROJENJA: Dogodine gorivo još kvalitetnije!

Društvo

Novi pogon Duboka prerada u Rafineriji nafte Pančevo, vredan 300 miliona evra, počeće da radi u trećem kvartalu 2019.

foto: Promo

U Rafineriji nafte Pančevo završena je montaža van gabaritne opreme u okviru realizacije projekta izgradnje postrojenja za duboku preradu s tehnologijom odloženog koksovanja.

foto: Promo

Projekat „Duboka prerada“ ključni je projekat druge faze modernizacije prerađivačkih kapaciteta Naftne industrije Srbije. Investicija je vredna više od 300 miliona evra, a novo postrojenje počeće da radi u trećem kvartalu 2019. godine. Ono će omogućiti optimalno iskorišćenje kapaciteta Rafinerije i veću proizvodnju visoko kvalitetnog benzina, dizela i tečnog naftnog gasa, kao i početak proizvodnje koksa, koji se sada uvozi u Srbiju. Realizacijom projekta „Duboka prerada“, Rafinerija nafte u Pančevu postaće jedna od najmodernijih u istočnoj Evropi, a dubina prerade biće povećana sa 86 na 99,2 odsto, što je u rangu najboljih svetskih rafinerija. Za građane će to značiti pre svega veće količine najkvalitetnijih naftnih derivate domaće proizvodnje, dok će brojni ekološki aspekti projekta znatno unaprediti zaštitu životne sredine, što je jedan od neopozivih prioriteta NIS - rekao je Vladimir Gagić, direktor bloka Prerada.

On je dodao da je godišnji obim prerade pančevačke rafinerije sada tri miliona tona, dok će nakon završetka ovog projekta biti podignut na četiri miliona tona.

foto: Promo

Direktor projekta „Duboka prerada“ Olivije Buazar istakao je da na terenu, koji je po površini sličan veličini dva fudbalska igrališta, radi oko 700 radnika, osam dizalica, desetine kamiona i radnih mašina.

Građevinski izazov – REAKTOR OD 200 TONA

foto: Promo

Na gradilištu pančevačke rafinerije podignuta su dva reaktora, visoka po 30 metara i teška preko 200 tona, kao deo opreme u kojoj će se obavljati proces koksovanja. Po dignute su i prve rafinerijske kolone za postrojenje, a u toku je finalizacija izrade koksne peći, čiji će kapacitet biti više od 20 megavata.

(Promo - tekst / Foto:Promo)