Foto: Profimedia

Skrivanje porekla novca

OD POČETKA GODINE 11 KRIVIČNIH PRIJAVA ZA PRANJE NOVCA: Ovaj sektor privrede je najrizičniji!

Društvo

Od početka godine protiv 31 osobe u Srbiji podneto je 11 krivičnih prijava za 21 delo pranja novca, izjavio je ministar policije Nebojša Stefanović.

- Takođe, tokom 2017. godine donete su pravosnažne presude protiv 11 fizičkih i jednog pravnog lica zbog pranja novca. Najrizičniji u tom smislu je sektor građevinarstva, posebno ako je investitor fizičko lice, zatim organizovanje igara na sreću, bankarski sektor, ali i kriptovalute. To su sektori koje smo definisali kao najrizičnije i ka njima ćemo usmeriti najveći deo ljudskih i finansijskih resursa u cilju sprečavanja pranja novca - kazao je ministar Stefanović na predstavljanju izveštaja o proceni stanja rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji i Privrednoj komori.

Prema njegovim rečima, Srbija je ove godine postigla standarde u ovoj oblasti koje propisuju relevantne međunarodne organizacije poput Međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF), ali i najavio da će naša zemlja biti skinuta sa takozvane sive listi FATF početkom 2019. godine,

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kazao je da je posebnost predstavljenog izveštaja u tome što su, pored državnih organa, i privredni subjekti učestvovali u izradi nacionalne procene rizika od pranja novca i od finansiranja terorizma, za razliku od prethodne procene, izrađene 2012. godine, u čijoj izradi nije učestvovala privreda.

Navodeći da je javno-privatno partnerstvo ključ uspeha u ovoj oblasti, vršilac dužnosti direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija Željko Radovanović kazao je da je Srbija jedina zemlja u regionu u kojoj je doneta pravosnažna presuda protiv pravnog lica za krivično delo pranja novca.

Kurir.rs / J. Pronić