Foto: Printscreen/ Index.hr

SKANDAL U SAMOBORU

RAZBESNEO I SRBE I HRVATE: Hrvat hapšen u Blajburgu sebi za života podigao ustaški nadgrobni spomenik

Na groblju u Samoboru nalazi se nadgrobni spomenik pun ustaških simbola koji je razbesneo celu Hrvatsku, pa su se obratili i medijima i izrazili svoje nezadovoljstvo.

Hrvatska
> 10:43h

"Zlo nam je od ovoga svima koji dolazimo na to groblje", rekla je jedna čitateljka za index.hr.

Na spomeniku, naime, u ustaškoj kapi i uniformi pozira starac uhapšen prošle godine u Blajburgu koji je i tada bio u identičnoj odeći.

"Ovde počiva u miru božjem hrvatski domoljub Roščak Vid", stoji na nadgrobnom spomeniku pored "dobro poznatog lica".

Po Blajburgu je paradirao u ustaškoj uniformi i sa kapom, a austrijska policija za “hrvatskog domoljuba“ nije imala mnogo razumevanja pa su Roščaka uhapsili.

Ne samo da je preživeo austrijsku policiju, nego je Roščak za života napravio grobnicu sa spomenikom punim ustaških simbola, piše Index. Dok se sa leve strane spomenika nalazi Roščakov lik u ustaškoj uniformi, sa desne strane je ustaški grb. Ispod godine rodđenja je "hrvatski domoljub", kako sam sebe naziva, a onda i tekst. "I na onom svetu ’Za dom uvek spremni’ s dobrom voljom i božjom pomoći tako nam Bog pomogao i Marija Božja mati za domovinu smo mi Hrvati", piše na spomeniku. Ovakva grobnica razbesnela je Samoborce, koji, hteli – ne hteli, moraju da gledaju ustaške simbole na jedinom samoborskom groblju.

Kurir.rs/ Tanjug/ Index.hr

Foto: Printscreen/ Index.hr