Foto: profimedia

ZA NAJDRAŽE

OVO SU NAJPOPULARNIJA IMENA U CRNOJ GORI 2018: Najviše beba dobilo imena Vasilije i Sofija

Vasilije i Sofija su najpopularnija imena koja su roditelji u Crnoj Gori tokom ove godine davali svojoj deci.

Crna Gora

I dok je Sofija već drugu godinu za redom najpopularnije žensko ime koje Crnogorci daju svojim mezimicama, Vasilije je sa trona skinuo Luku koji je prošle godine bio najpopularnije muško ime.

Naime, najnoviji podaci Ministarstva unutrašnjih poislova (MUP) dostavljeni Dnevnim novinama pokazuju da su, posle Sofije, najpopularnija ženska imena tokom prošle i u prvih osam meseci ove godine nakon Sara, Maša i Dunja.

"Tokom 2017. godine bile su 132 Sofije, 84 Sare, 78 Maša i 69 devojčica sa imenom Dunja. U prvih osam meseci ove godine roditelji su za 81 djevojčicu izabrali ime Sofija i za 63 Sara. Za sada imamo 52 Maše i 43 Dunje”, kazali su u MUP-u.

foto: Profimedia

Prošle godine peto mesto čvrsto je držala Jana, koji je bilo 65, dok je ove godine to mesto preuzela Nađa, kojih je za osam mjeseci evidentirano 42. Jana je, za sada, na šestoj poziciji. Interesantnan je podatak da tokom prošle godine nije prijavljena nijedna devojčica sa imenom Ana, kojih je tokom 2018. za sada 19.

Nova ženska imena ove u odnosu na godinu ranije su Ema, kojih je u Crnoj Gori ove godine rođeno 23, zatim Staša 22 i Anika 20.

Roditelji u Crnoj Gori, po svemu sudeći, kada su devojčice u pitanju više vole kraća imena, koja se lakše izgovaraju, dok "beže" od tradicionalnih, starijih crnogorskih imena. Od ženskih imena koja su i ranije bila zastupljena i dalje su kod nekih građana aktuelne Milica, Jovana i Anđela. Kada su u pitanju duža imena, među najpopularnijima su Katarina, Nikolina, Anastasija, Magdalena… I dalje se među ženskim imenima dobro kotiraju Petra, Una, Hana, Mia.

foto: Profimedia

I dok među najpopularnijim imenima kod devojčica, makar onih koji drže prve četiri pozicije nema promena u odnosu na 2017, kod dečaka je situacija drugačija. Naime, Vasilije se sa pete pozicije, na kojoj je bio prošle godine, popeo na prvo mesto i zamenio Luku, koji je za sada četvrto najopularnije muško ime, dok je Lazar i ove godine zadržao drugu poziciju.

"2017. godine bilo je 114 dečaka sa imenom Luka, 110 kojima su roditelji dali ime Lazar, zatim 110 onih koji su za svog dečaka odabrali ime Pavle, 108 Vuk, te 98 Vasilije. Kada su u pitanju podaci za prvih osam meseci ove godine, oni pokazuju da je ime Vasilije odabralo najviše roditelja 87, sledi Lazar 74, Vuk 73, Luka 61 i Pavle 59", navodi se u podacima MUP-a.

Roditelji dečaka u Crnoj Gori i dalje se često odlučuju za imena Petar, Stefan, Jakov, Matija, Filip, Aleksa… Među Crnogorcima ima i onih koji rado dečacima daju imena koja su ranije bila zastupljenija Marko, Nikola, Miloš, Đorđe, Ognjen, Danilo, Uroš, Bogdan.

Podaci MUP-a pokazuju i da su ove u odnosu na prošlu godinu aktuelna dva nova muška imena - Matej i Sava, kojih za sada ima 20, odnosno 23.

Kurir.rs/VolimPodgoricu.me

Foto: Profimedia/Ilustracija