icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Shutterstock

Odmah reagujte

OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA PATITE OD ANKSIOZNOSTI: Koje bolesti izazivaju nervoza i negativne emocije!

Objavljeno: 11.09.2018. 11:08h

 

Anksioznost se uglavnom povezuje sa mentalnim zdravljem, ali ovo emotivno stanje može uticati i na zdravlje organizma i uzrokovati da se ispolje određeni fizički simptomi, piše Lovesensa.


 

Fizički simptomi koji ukazuju na anksioznost su: ubrzano kucanje srca, brzo disanje ili hiperventilacija, znojenje, umor, malaksalost, vrtoglavica, otežana koncentraciuja, nesanica, problemi sa varenjem, osećate se previše hladno ili previše toplo, bol u grudima, mučnina, drhtanje ruku. Stručnjaci smatraju da se anksioznost razvija u delu mozga koji se naziva amigdala, odnosno deo mozga koja reaguje na emocije.

 

Kada osoba postaje anksiozna ili uznemirena, mozak počinje da šalje signale ostalim delovima tela, a organizam počinje tada da se brani i u telu nastaje neravnoteža. Promene u organizmu se naročito javljaju zbog lučenja hormona stresa, kortizola i adrenalina. Anksiozni poremećaj može da utiče na disanje, respiratorni sistem, kardiovaskularni sistem, imunitet, sistem organa za varenje i urinarni trakt. Ukoliko osećate bilo kakve simptome koji ukazuju na anksioznost, potražite pomoć stručnog lica.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU DA IMATE DEPRESIJU

 

AKO NEKO MISLI NA VAS, VIDEĆETE OVA 3 ZNAKA

 

NAUČITE DA VIDITE SVOJU I AURU DRUGIH LJUDI

 

 

 

(Kurir.rs / Lovesensa / Foto:Shutterstock)

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!