Foto: Printscreen/Pink

Konferencija u Predsedništvu

GOSPODINE PREDSEDNIČE, DIVIM SE VAŠOJ HRABROSTI: Francuski senator izazvao veliku pažnju na Andrićevom vencu

Politika

BEOGRAD - Gospodine predsedniče, divim se vašoj hrabrosti... Jedan švajcarski pisac je napisao da je mozak Evrope između Pariza i Berlina, ali da je srce Evrope na Balkanu... Ako Evropa ostavi Balkan van svojih grudi, mislim da će ostati bez srca... Čekamo vas svi nestrpljivo u Evropi... - poručio je danas francuski senator Olivije Kadik sa zajedničke konferencije za novinare posle razgovora sa predsednikom Srbije na Andrićevom vencu.

Kadik je danas posle razgovora sa Aleksandrom Vučićem izjavio da se izuzetno cene napori koje Srbija ulaže na putu ka EU. On je istakao podršku Francuske u iznalaženju rešenja za KiM koje će, kaže, osnažiti stabilnost regiona.

Francuski senator je naveo da su napori koje Srbija čini na putu ka EU veoma uočeni i da su razgovori koje su imali omogućili da se "francuski pogled na stanje na Balkanu dalje razvija". Kako je rekao, rešavanje razlika "između Srbije i Kosova" je važno za stabilizaciju zapadnog Balkana i ostvarivanje evropskih perspektiva.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ponovio je podršku Francuske tom procesu i naveo da podržavaju napore rukovodstva obe strane da se dođe do sporazuma i razmotre sve opcije koje će dovesti do globalnog resenja, a koje će osnažiti stabilnost regiona.

"Izuzetno sam srećan zbog onoga što čintiie na ovom polju i divim se vašoj hrabrosti" rekao je Kadik, obraćajući se srpskom predsedniku. On je ukazao i na reči jednog pisca koji je rekao da su Pariz i Berlin mozak Evrope, ali da se njeno srce nalazi na Balkanu. "Ako EU ostavi balkan van svojih grudi mislim da će ostati bez srca - čekamo vas svi sa velikim nestrpljenjem", poručio je Kadik.

foto: Printscreen/Pink

On je naveo da je njegov sektor pre svega privreda i ekonomija i istakao značaj dolaska francuskog Vansi kao partnera za Beogradski aerodrom, ali i učešće u procesu prerade otpada, i dodao da je sve više firmi iz te zemlje koje investiraju u Srbiju što u nekom prethodnom periodu nije bio slučaj.

Kadik je rekao da je u poslednjih osam meseci osam kompanija iz Francuske započelo svoje poslovanje i naglasio da su sve one 100 odsto zadovoljne i da su napravile odličan posao dolaskom u Srbiju. To je ono što daje nadu, ali i daje potvrdu i podršku privredi Srbije, zaključio je Kadik.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: TV Pink printscreen)