Foto: Beta/Dragan Gojić

sastanak SA BUGARSKOM KOLEGINICOM

GOJKOVIĆEVA U SOFIJI: Bilo bi dobro da se ubrza dinamika otvaranja pregovaračkih poglavlja

Politika
> 13:39h

SOFIJA - Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednica bugarskog Narodnog sobranja Cveta Karajančev saglasile su se danas na sastanku u Sofiji da je važno da Evropska unija na Zapadni Balkan gleda kao na region koji nije deo problema već deo rešenja.

Gojković i Karajančev su naglasile da parlamentarci, koji predstavljaju građane Srbije i Bugarske, razvijaju dobre odnose imajući u vidu da se bliskost dva naroda ne zasniva samo na geografskom susedstvu i viševekovnoj povezanoj istoriji, već i na sličnosti jezika, kulture, zajedničke vere i tradicija.

One su se saglasile o značaju jačanja saradnje na nivou radnih tela parlamenata, kao što su odbori za spoljne poslove i evropske integracije, saobraćaj, infrastrukturu i turizam i naglasile da posebno imajući u vidu zajedničke prioritete vlada dve države u oblasti obrazovanja, informatičkog društva i digitalizacije parlamenti Srbije i Bugarske bi mogli doprineti na tim poljima.

Gojković je ukazala da je za Srbiju važna i saradnja i razmena iskustva u vezi sa procesom evropskih integracija, posebno u pogledu prilagođavanja nacionalnog zakonodavstva pravnim tekovinama EU.

Predsednica Skupštine Srbije je zahvalila na podršci Bugarske evrointegracijama Srbije, podsećajući da su tokom bugarskog predsedavanja otvorena dva poglavlja, i ukazala da je važno da se dinamika otvaranja pregovaračkih poglavlja ubrza u narednom periodu, i da očekuje podršku "trojke" - Bugarske, Austrije i Rumunije.

Gojković i Karajnčev su se saglasile da je važno da Evropska unija na Zapadni Balkan gleda kao na region koji nije deo problema već deo rešenja, a Karajančev je istakla da je Bugarska spremna da pomogne u svemu što je potrebno na putu Srbije ka EU, ukazujući da pristupanje zahteva reforme, kao i da je to težak proces, a da poslanici Sobranja, koji su prošli put integracija u EU, mogu pomoći i preneti iskustva u različitim oblicima.

Konstatovale su da je realizacija zajedničkih infrastrukturnih projekata izuzetno važna, jer se na taj način garantuju povezanost dve države i čitavog regiona i podstiče razvoj poslovne saradnje i turizma, gde se već beleži značajan rast razmene turista između dve države.

Razgovarale su i o položaju bugarske nacionalne manjine, a u tom kontekstu Karajančeva je zahvalila na angažmanu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i na pomacima koji su učinjeni po pitanju položaja bugarske nacionalne manjine i istakla značaj što se pitanja obrazovanja, kao i medija na maternjem jeziku rešavaju u korist te nacionalne manjine.

Gojković je naglasila da bugarska nacionalna manjina predstavlja most saradnje između dve države i ukazala da je ostvaren značajan napredak, kao i da je donošenjem zakona ova oblast uređena po evropskim standardima, kao i da postoji čvrsta volja rukovodstva Srbiji da se radi na unapređenju položaja bugarske nacionalne manjine, što je i pokazano na primeru izdavanja udžbenika na bugarskom jeziku.

Gojković je pozvala predsednicu Narodnog sobranja da sledeće godine dođe u posetu Srbiji kada se navršava 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa i da zajedno obeleže taj važan datum.

Sa predsednicom Sobranja Gojković, koja boravi u dvodnevnoj poseti Bugarskoj, položila je i venac na Spomenik neznanom junaku u Sofiji, navodi se u saopštenju Narodne skupštine.

U Delegaciji Narodne skupštine su i narodni poslanici, članovi Odbora za spoljne poslove i evropske integracije Maja Pužić i Žarko Mićin, kao i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Bugarskom Novica Tončev.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Dragan Gojić)