Foto: Printscreen

SKANDAL! Ovako se ne podstiče natalitet!

UVREDILA SVE ŽENE SRBIJE, A SADA SE OVAKO PRAVDA! Oglasila se savetnica koja je izjavom o ženama koje rađaju podigla javnost na noge!

SRAMOTA! Milena Antić iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izjavila da nijedan poslodavac neće zaposliti ženu koja sutradan ostane trudna i izazvala masovnu osudu javnosti na društvenim mrežama!

Društvo
> 07:50h

"Nijedan poslodavac neće zapošljavati ženu koja se danas zaposli, a sutra ostane trudna. Njemu je žena potrebna da radi. Zasnivate radni odnos da biste radili, a ne da biste sutradan otišli na bolovanje", izjavila je bez imalo ustezanja Milena Antić iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u pokušaju da odbrani nakaradni Zakon o finansijskoj podršci porodici, prema kome žena koja ima manje od 18 meseci radnog staža može da dobije mesečnu nadoknadu tokom trudničkog i porodiljskog odsustva od svega 900 dinara.

Antićeva je u "Beogradskoj hronici" na RTS 10. septembra, na pitanje novinarke Rade Đurić da li u ministarstvu znaju koliko je žena oštećeno ovakvim načinom obračuna naknade za porodilje, odgovorila: "Ne možemo da znamo koliko je oštećeno i da li su uopšte oštećene."

Ovakav stav predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, čiji je posao da štiti prava najugoženijih kategorija stanovništva, izazvao je pravu salvu kritika na društvenim mrežama.

U eri kad iz Vlade Srbije na sva zvona pričaju o podršci roditeljstvu u skopu borbe za podizanje nataliteta i iskorenjivanja bele kuge, građani smatraju da je Antićeva zabola prst u oko velikom broju žena.

Da je izjava Antićeve sramota i uvreda za veliki broj žena, smatra i Jasmina Mihnjak, urednica portala Bebac.com.

- Prosto je neverovatno da to izgovaraju isti ljudi koji su do juče pričali o podršci natalitetu i koliko su deca važna, a posle na svakom koraku sapliću noge roditeljima. U jednom trenutku su pričali o tome da država štiti sebe od zloupotreba od strane žena koje se zaposle pa ostanu trudne, a sad odjednom Antićeva kaže "koji će poslodavac da zaposli takvu ženu". Njihov posao jeste da zaštiti te žene i da stimulišu poslodavce da ih zaposle, a ne da ih optužuju za malverzacije i da na taj način govore o roditeljima - kaže Mihnjakova.

Ona naglašava da je država pokazala nesposobnost da sistemski reši probleme roditelja.

- Predstavljali su zakon kao ogromnu podršku roditeljstvu, a oštetili su veliki broj porodica i njihove greške sada izlaze na površinu. Ta žena je pokazala da su em nesposobni, em da je ona, u najmanju ruku, bezobrazna - ističe Mihnjakova.

Antićeva: Izvinajvam se, voditeljka me je isprovocirala

Milena Antić za Kurir kaže da se javno izvinjava svima zbog izjave, koju je, kako tvrdi, dala u afektu.

- Nisam želela to da kažem, ali zbunjena i uplašena ponašanjem voditeljke, odgovorila sam ono što nisam želela da kažem, a nisam ni mislila. Voditeljka je svojim skandaloznim ponašanjem isprovocirala moju reakciju i zloupotrebila moje dobre namere. Ovakva izjava izazvala je brojne reakcije mojih nadređenih, koji to nisu očekivali od mene, i spremna sam da snosim eventualne posledice zbog nepromišljene izjave - rekla je Antićeva.

Voditeljka "Beogradske hronike" Rada Đurić nije želela da komentariše tvrdnju Milene Antić da je spornu izjavu dala u afektu zbog njenog skandaloznog ponašanja.

Ministar Đorđević: Izjava je skandalozna, biće kažnjena

Ministar Zoran Đorđević priznaje da je izjava Milene Antić skandalozna i najavljuje da će za tu sramotu biti adekvatno sankcionisana.

- Zaista sam šokiran. Lično sam pričao s gospođom Antić i skrenuo joj pažnju na sve negativne posledice njene izjave. Nema opravdanja za takav postupak. Ovo će biti poslednja opomena njoj i svima drugima, ovakve stvari ne smeju da se izgovore, a kamoli dešavaju. Moramo kao društvo da radimo protiv toga. Natalitet je naš cilj broj jedan i nastavićemo da radimo na tome da položaj majki u Srbiji bude bolji iz dana u dan i da imamo što više dece - kaže Đorđević.

foto: Dragana Udovićić

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto:Printscreen