Foto: Reuters

otvoreni rat

TRAMP UVODI SANKCIJE HAŠKOM SUDU: Evo šta je razbesnelo američkog predsednika

Oštro! Ovaj sud je pretnja po suverenitet Amerike, nećemo sarađivati s njim, za nas je on mrtav, poručio Džon Bolton, savetnik za nacionalnu bezbednost šefa Bele kuće

Planeta
> 22:57h

Američki predsednik Donald Tramp spreman je da uvede sankcije Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) u Hagu ukoliko se na optuženičkoj klupi nađu državljani SAD.

Ovaj sud trenutno razmatra podizanje optužnice protiv najmanje jednog američkog vojnika zbog zlostavljanja zarobljenika u Avganistanu.

Puna istraga

Džon Bolton, Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost i jedan od njegovih najbližih saradnika, doveo je u pitanje i sam legitimitet ovog suda.

DONALDA VOLI SAMO 36% LJUDI

Donald Tramp, predsednik SAD, suočen je s naglim padom popularnosti. Njega, prema poslednjim istraživanjima, podržava tek 36 odsto građana u SAD. To je za šest odsto manje nego pre izbijanja skandala kada je Njujork tajms objavio kolumnu o dešavanjima u Beloj kući koju je napisao anonimni saradnik predsednika SAD.

- Ovaj sud je nelegitiman i učinićemo sve da zaštitimo naše građane. Ovaj sud predstavlja pretnju po američki suverenitet i nacionalnu bezbednost. Nećemo sarađivati sa sudom, nećemo mu pomagati, nećemo mu se pridružiti i pustićemo ga da se ugasi sam od sebe. Na kraju krajeva, ovaj sud je već mrtav za nas - poručio je Bolton.

TAJNI ZATVORI U izveštaju Međunarodnog krivičnog suda (ICC) iz 2016. navodi se da postoje pouzdane osnove za verovanje da američka armija sprovodi mučenja zarobljenika u tajnim zatvorima u Avganistanu, koji se nalaze pod upravom CIA, kao i da su avganistanske i talibanske vlasti počinile ratne zločine.

Fatu Bensuda, tužilac Međunarodnog krivičnog suda, prošle godine je zatražio da se sprovede puna istraga o ratnim zločinima počinjenim u Avganistanu, uključujući i one za koji su odgovorni američki vojni i obaveštajni zvaničnici. Tužilaštvo može da sprovodi nezavisne istrage, ali je za podizanje optužnice neophodno odobrenje sudskog veća. SAD se nalaze među nekoliko desetina država koje nisu podržale osnivanje ove međunarodne institucije.

Najteži zločini

U njegovu nadležnost spadaju slučajevi kao što su genocid, zločini protiv čovečnosti i ratni zločini, a interveniše kad nacionalne zakonodavne vlasti ne mogu ili ne žele da odgovorne privedu pravdi. Međunarodni krivični sud u Hagu je osnovan Rimskim statutom iz 2002, koji su dosad potpisale 123 zemlje.

MOGUĆE MERE

- sudijama i tužiocima ICC zabranjuje se ulazak u SAD - računi sudija i tužilaca ICC biće blokirani u SAD - sudije i tužioci ICC biće mete pravosuđa u SAD