Foto: AP, Tanjug

Ocena!

ALBANCI U PAT-POZICIJI: Vučić saterao Prištinu u ćošak! Posle 10 godina promenio se odnos snaga!

Jaka pozicija Srbije na međunarodnoj sceni dovela je do toga da pitanje granica nije završena priča, kako je to kosovska vlast mislila.

Politika

Beograd i međunarodna zajednica doveli su Prištinu u pat-poziciju, ocenjuju sagovornici Kurira. Priština, koja je donedavno smatrala da je pitanje granica završena priča, sada je spremna da razgovara o tome, a na to su uticali jaka pozicija Srbije na međunarodnoj sceni, kao i zaokret politike međunarodne zajednice kad je reč o Kosovu.

Srbija se diplomatskom ofanzivom, predvođenom predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nametnula kao lider regiona, ocenjuju analitičari, ali i strateškim odlukama da se ne prikloni nijednoj sili, već da sa svima gradi dobre odnose. Kada se tome doda promena stava američke administracije u vezi sa KiM, kao i kriza unutar EU, ovakav ishod, nepovoljan po Prištinu, dodaju oni, ne treba da čudi.

Potpuni preokret

Albanski analitičar Agon Malići kazao je da je međunarodna zajednica dovela Prištinu u pat-poziciju i tamošnje vlasti primorane su da ozbiljno razmišljaju upravo o razmeni teritorija.

- Pozicija Beograda je prilično jaka nakon sedam godina dijaloga o Kosovu, a razlozi za to su kriza unutar EU i srpske dvostruke igre s Rusijom, koja ucenjuje Zapad - kazao je Malići, kao i da se sve promenilo kada su SAD najavile da bi takav razgovor mogao biti prihvatljiv, ali pod uslovom da više sređuje nego da otvara nove probleme.

Malići podseća i da se na nedavnom forumu u Alpbahu videlo da i Austrija otvoreno gura u tom pravcu. Trenutno je, napominje, jedino Nemačka otvoreno protiv toga, ali ne zna se koliko dugo ona može izdržati na toj poziciji.

Diplomatska ofanziva

Prema rečima Zorana Milivojevića, bivšeg diplomate, međunarodna pozicija Srbije se značajno promenila, kao i međunarodne okolnosti, koje nam idu naruku.

foto: Beta

- Naš međunarodni položaj je bolji zahvaljujući spoljnoj politici, koja podrazumeva da imamo kontakte sa svim važnim faktorima u svetu. Promenile su se i međunarodne okolnosti. Ne odlučuje se više u jednom centru, pao je ugled EU i, najvažnije, projekat nezavisnog Kosova nije uspeo. I senator Ron Džonson je rekao da bi prihvatili rešenje koje uključuje eventualno i teritorijalne koncesije - kaže Milivojević i dodaje:

- Vučićeva poseta Kosovu potvrdila je da Priština ne kontroliše sever. Međutim, nisam siguran da je razmena teritorija u interesu Srbije, jer tako otvarate pitanje granica centralne Srbije.

Dragomir Anđelković ocenjuje da smo čak uspeli da ubedimo i albanske saveznike da im Kosovo pravi problem.

- Kosovo je u velikoj meri izgubilo podršku SAD i nekih evropskih država zahvaljujući našoj diplomatiji - balansiranju da ne ulazimo u konfrontacije, a branimo svoj interes, ali i promenama u samoj američkoj administraciji. Tu je i Vučićeva diplomatska ofanziva po svetu - navodi Anđelković.

Skat: SAD će podržati dogovor Beograda i Prištine

Kajl Skat, ambasador SAD u Beogradu, poručio je da je dogovor o Kosovu i dalje moguć i da bi za njegovu implementaciju bila važna podrška SAD, Nemačke i Rusije.

Skat je komentarisao i poruku senatora Džonsona o tome da SAD neće nametati rešenja za KiM, ali da će dati prostora predsedniku Vučiću da pronađe fleksibilno rešenje.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Mislim da je njegova poruka da lideri iz Beograda i Prištine treba da budu hrabri, kreativni, fleksibilni i da će njihov dogovor, ukoliko ga postignu, verovatno podržati i svi drugi - naveo je Skat.

K. Blagović/ Foto: AP, Tanjug