Foto: AP

ČOVEK SVE OBJASNIO

OVAKAV AMERIČKI TEKST O ĐOKOVIĆU NIKADA NISTE PROČITALI: Čuveni novinar objasnio zašto u Njujorku ne vole Novaka i branio ga od neprijateljski nastrojene publike (VIDEO)

Novaka Đokovića ne vole u Njujorku, ali ga poštuju. Moraju da ga poštuju zbog svega što je uradio.

Tenis
> 17:50h

Srpski teniser je pobedom u finalu nad Huanom Martinom del Potrom treći put osvojio US open i to na dominantan način.

Zbog svega toga, koliko god publika na "Artur Ešu" bila protiv njega, Amerikanci ga respektuju i na sebi svojstven način mu se dive.

U tom tonu je čuvani novinar renomiranog "Njujorkera" i bivši uradnik "Tajmsa" Džerald Marcorati napisao veliki tekst o Novaku Đokoviću.

Marcoratijev komentar prenosimo u celosti:

"Novak Đoković dobija protivnike vraćajući im servise, a vraća im više nego bilo koji drugi igrač na turu, kada igra dobro. On je najbolji riterner, možda i najbolji ikada. Njegovi riterni nisu lepi niti spektakularni, ali ni ne treba da budu. On ni ne pokušava da napravi viner direktno iz riterna. Njegovi riterni su jednostavni - ali ne toliko jednostavni, zapravo - služe da 'neutralizuju poen'. U moćnom tenisu kakav se igra danas, teniseri pokušavaju da prvim servisom ili zabeleže as ili češće da obezbede da im rival vrati kratku loptu na forhend. Forhend je udarac koji je većini igrača najjače oružje. Tako preuzimaju kontrolu nad poenom i stavljaju protivnika pod pritisak.

Đoković sa svojim riternom oduzima serveru tu kontrolu. On lopticu vraća ili na sredinu ili na protivnikov bekhend i to duboko, vrlo blizu osnovne linije. To se naročito odnosi na drugi servis njegovih rivala. I onda su u startu tog poena snage izjednačene.

U nedelju u finalu US opena Đoković se suočio sa Huanom Martinom del Potrom iz Argentine, jednim od najboljih servera. Đoković je pobedio u tri seta (6:3, 7:6, 6:3), osvojivši treći US open i 14. gren slem titulu. Vratio je 80 odsto Del Potrovih servisa i dobio polovinu poena kada je Argentinac imao drugi servis. Time je skicirao pobedu.

Vraćanje servisa je važno, ali nije baš uzbudljivo. Zato može dovesti do toga da vas prijatelj, koji nije entuzijasta po pitanju tenisa, pita: 'Kako možeš to da gledaš?'. Muško finale je bilo donekle dosadno, kao i vreme u Njujorku zbog kog je navučen krov na stadionu 'Artur Eš'. Bilo je previše razmena tokom kojih su igrači udarali lopticu samo da bi ostali u poenu, naročito prilikom onih neutralizovanih Del Potrovih servisa. Bilo je i desetine neizbuđenih grešaka na obe strane. Nije bilo mnogo fantastičnih poena. Navijači su bili na strani Del Potra, uzvikujući 'Ole, ole-ole-ole, DEL-po, DEL-po', posle gotovo svakog poena.

Del Potra vole u Njujorku iako je 2009. u finalu pobedio njihovog ljubimca Federera. On je dobroćudni div, žestoko našpanovan za takmičenje, ali i za dobrotvorni rad, čovek svetske klase.

I Đokovića vole širom sveta, ali ne i u Njujorku. Bar nije dobijao ljubav u šest finala koja sam uživo gledao (od ukupno osam). Poštovanje dobija, ali ljubav ne. On je Ivan Lendl svog vremena. Ali Lendl nikada nije mario da li ga vole.

Bez obzira na to, Đoković je došao da obavi posao, uspevajući da se izoluje zbog povika i navijanja protiv njega posle greške, pripremajući se za drugi servis (iako mu je bilo gore u finalu 2015. protiv Federera kada je navijanje dostizalo nivo huliganizma). U osmom gemu prvog seta, kada je Del Potro servirao pri 3:4, Đoković se vratio iz 40:0 za Argentinca i napravio brejk.

Sedeo sam iza Krega O'Šonesija, koji je dugo pisao o teniskim strategijama, a onda bio član Đokovićevog stručnog tima. I sam je bio iznenađen Đokovićevim povratkom u tom gemu: 'Duboko! Duboko! Duboko!', vikao je preko ramena.

'Najđokovićskiji' potez viđen je u četvrtom gemu trećeg seta. U prethodnom setu se namučio da ga dobije, ne samo riternom, već i upornim forsiranjem Del Potrovog bekhenda, koji više nema snagu kao nekada posle silnih operacija zgloba. Đoković je lansirao snažni, niski ritern na servis od 204,3 kilometara na sat i krenuo na mrežu, a posle razmene je došao do brejk prilike. Iskoristio je drugu brejk šansu, kada je Del Potru vratio servis pod noge, nateravši ga na čudan potez, posle kog je zabeležio viner.

U nastavku su obojica napravila po brejk, ali je meč već bio rešen u tom četvrtom gemu.

Meč je trajao više od tri sata, što je mnogo za tri seta, a delovalo je da je trajao i duže. Drame nije bilo, sve vreme je vladao osećaj neminovnosti. Tako je Đoković obavio ono zbog čega je došao.

Kakvo je leto imao. Osvojio je Vimbldon, a sada i US open. To mu je 14. gren slem trofej, čime se izjednačio sa Pitom Samprasom. Još jedan trijumf i pridružiće se Federeru i Nadalu kao jedan od trojice najvećih gren slem šampiona ikada.

Prethodno sam Đokovića gledao u martu u Indijan Velsu kada mu je lakat bio umotan i kada je ispao u drugom kolu od kvalifikanta. Sada je napustio Njujork kao treći na svetu. Ispred njega su samo Nadal i Fededer. Ali, njih dvojica dobro znaju ko sada igra najbolji tenis na svetu.

Ritern je obeležio Đokovićev povratak".

(Kurir.rs/Kurir sport, Foto: AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: