Foto: Jutjub

Intervju izaslanika Klintonove

Gordon: SAD protiv prisustva srpskih snaga na Kosovu

Mi smo odavno svim srpskim liderima govorili da se protivimo bezbednosnom prisustvu Srbije na severu Kosova. Nastavićemo jasno da stavljamo do znanja da je to naš stav i da je to prepreka odnosima SAD i Srbije, izjavio je Gordon

Politika
> 20:14h

BEOGRAD- Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon izjavio je da SAD žele da nova Vlada Srbije, ko god da je formira, nastavi putem evropskih integracija, da jača regionalnu saradnju i da reši problem Kosova.

Povodom spekulacija da posete dva visoka američka zvaničnika Srbiji u trenutku pregovora o formiranju vlade ukazuju na moguće mešanje SAD u taj proces, on je za Radio-televiziju Srbije rekao da je interes Vašingtona da nova vlada sarađuje sa SAD, a ne ko će biti na kojoj funkciji u njoj.

"Vrlo jasno smo rekli da je na građnaima Srbije i njihovim demokratski izabranim predstavnicima da u skladu sa zakonom i Ustavom odluče kakva će biti vlada. Nije na nama da o tome odlučujemo", rekao je Gordon. Naravno, dodao je, "mi imamo svoje interese i planove i ne stidimo se da otvoreno govorimo o njima, ali ti interesi nisu koji će lider zauzeti koju poziciju u Srbiji".

"Mi samo kažemo da želimo da sledaća vlada, ma ko je formirao, sarađuje sa SAD po pitanjima koja su nama važna, kao što su borba protiv nelegalne trgovine i korupcije i vladavina prava", izjavio je američki diplomata. On je dodao da SAD žele i da buduća srpska vlada nastavi putem integracija, da sarađuje sa susedima i da jača regionalnu saradnju i da reši problem Kosova.

"Tražimo dela, a ne reči, a postoje neka otvorena pitanja u vezi s putem koji će Srbija izabrati", kazao je Gordon.

Povodom nedavnog ubistva povratničkog bračnog para u selu Talinovac kod Uroševca i ocena da je sve više napada na Srbe na Kosovu, on je rekao da "nije siguran da je to baš ispravan opis onoga što se dešava na Kosovu".

"Istina je da se pre nekoliko dana desilo grozno ubistvo srpskog bračnog para koji se vratio na Kosovo. Mi smo to osudili, uvek smo insistirali i dalje ćemo insistirati da se počinioci uhvate i da se sprovede pravda kao što smo to uvek tražili", rekao je Gordon.

On je istakao da je najvažnije štititi bezbednost svih građana Kosova, zbog čega se tamo nalaze međunarodne vojne snage, ali da se SAD protive prisustvu srpskih snaga.

"Mi smo odavno svim srpskim liderima govorili da se protivimo bezbednosnom prisustvu Srbije na severu Kosova. Nastavićemo jasno da stavljamo do znanja da je to naš stav i da je to prepreka odnosima SAD i Srbije", izjavio je Gordon. On je dodao da to, međutim, ne znači da Srbija ne može da nastavi da podržava škole, bolnice i druge institucije na severu. "Sasvim je normalno da susedi budu zainteresovani za ono što se dešava s druge strane granice, pogotovo kada tamo žive njihovi državljani ili pripadnici njihovog naroda", kazao je američki zvaničnik.