Foto: Zorana Jevtić

tender

SUDBINA PKB-A SE ODLUČUJE U ČETVRTAK: Dve kompanije poslale ponudu, najveće šanse ima Al Dahra

InfoBiz
> 22:01h

BEOGRAD - U četvrtak će biti poznato ko je jedini ponuđač za kupovinu PKB-a i njegovih zavisnih privrednih društava i da li će država prihvatiti jedinu pristiglu ponudu.

Dve kompanije su otkupile prodajnu dokumentaciju, ponudu je dostavila samo jedna, a država po zakonu ima mogućnost da nakon otvaranja ponude u četvrtak u 12 časova u Ministarstvu privrede nastavi dalje pregovore sa ponuđačem, ponudu prihvati, ili odbije.

foto: Zorana Jevtić

Iako je poziv bio javni, praksa je da na otvaranju poziva ne učestvuje javnost kako se ne bi ugrozio eventualni tok pregovora, a potencijalni kupac se povukao iz "privatizacione trke".

Zato, pravo da prisustvuju otvaranju koverata imaju svi učesnici u postupku, njihovi zastupnici ili punomoćnici.

Mediji navode da je najveća šansa da PKB preuzme kompanija Al Dahra Holding, odnosno, ispostava ove grupe registrovana u Srbiji.

Budući vlasnik će privatizacijom PKB-a preuzeti i preduzeća Eko-Lab iz Padinske Skele, Institut PKB Agroekonomik Beograd i Veterinarsku stanicu PKB Padinska Skela.

Početna cena imovine, u kojoj je i kapital tri zavisna preduzeća je 104,5 miliona evra, a budući vlasnik treba da podmiri i cenu stočnog fonda.

foto: Reuters/Ilustracija

Samostalni sindikat: Privatizacija totalni promašaj države

Predsednik Samostalnog sindikata Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) Milisav Djordjević rekao je danas da je nezvanično čuo da su dokumentaciju za privatizaciju te firme otkupile dve kompanije, ali da je ponudu dala samo Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). On je za Betu rekao da je privatizacija PKB "totalni promašaj države", a da će radnici izgubiti sva stečena prava Kolektivnim ugovorom.

Početna cena imovine je prema javnom pozivu 104,5 miliona evra, a na prodaju je 16.785 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, kao i stoka, objekti, oprema, rezervni delovi.

Procenjena vrednost zemljišta, gradjevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona evra, udela od 29 odsto kapitala Ekolaba u vlasništvu Akcionarskog fonda 214.700 evra, a 45,77 odsto Instituta PKB Agroekonomik vredi 431.300 evra.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)