Foto: Facebook / Milena Sovilj Plećaš

bravo ženo!

SRPKINJA IZ LIKE O KOJOJ PRIČA REGION! Milena sama brine o 4 ćerki, 40 krava, 8 ovaca, a petardama rasteruje vukove!

Posle smrti supruga, Milena Sovilj Plećaš (34) sama se brine o četiri ćerke i velikom seoskom imanju.

Hrvatska
> 08:38h

- Sve imamo i dobro živimo - kaže Milena za hrvatski portal "24 sata". Ona vozi traktor, kosi, testeriše, meša malter, kuva, pere, obrađuje vrt… Ona je moćna samohrana majka četvoro male dece koja uspešno hendluje poljoprivredu, stočarstvo, domaćinstvo, građevinske radove i vaspitanje dece, cepa drva, vozi traktor i brine se da sve savršeno funkcioniše. Milenu svi znaju u Bruvnu, selu blizu Gračaca, poznatom po napadu vukova na stoku. - Bacim ja njima petardu-dve čim počnu da zavijaju, pa ućute. Odneli su nedavno ovcu mojem kumu, ali mene nisu dirali. Nestalo mi je tele, našla sam samo papke nakon nekog vremena, a je li ga pojeo vuk ili medved, što mu je bilo, ne znam - kaže 34-godišnjakinja kao da je život okružen domaćim i divljim životinjama najobičnija stvar.

Ona i njene četiri ćerke — Nikolina (6), Jelena (9), Milica (10) i Jovana (12), imaju 40 krava, svinje, ovce, kokoške, patke i kobilu, u vrtu šargarepe, krompira, krastavac, paradajz, blitvu, jabuke, šljive i 13 hektara livada koje treba pokositi…

- Ćerke mi nekad pomažu, a nekad neće. Ali nikad im nije dosadno. Igraju se sa psima i s ovcama za koje su umislile da su kućni ljubimci, jer dece u komšiluku nema. Ako im se ništa ne radi, uvek mogu da tumaraju šumama i da se penju po brdima - kaže Milena, a devojčice priznaju da im nikad nije dosadno jer je priroda puna iznenađenja. - Ima tu puno lisica, a jednom smo videle i jazavca - veselo pričaju Milenine ljubimice o svojim pustolovinama koje proživljavaju dok mama radi. - Sama kosim, sednem na traktor i kasnije pokupim bale. Pomognu mi komšije nekad. Pozovem na kafu, pa ih zeznem da mi pomognu, snađem se - kaže Milena. Radni dan joj počinje u šest, a završi kad padne s nogu. Ima dve štale, u kojima drži blago poslagano u četiri reda. Dok ih sve nahrani, napoji i očisti balegu, taman je vreme za sve ispočetka. Ovce su joj se sprijateljile s ćerkama, pa dolaze u kuću. - Kad sam kod kuće, nema stajanja! Očisti, operi, skuvaj… Ma i drva testerišem, malter mešam, sve, još samo čekam da me primeti neki bogataš s jahtom i apartmanima. Zimi čistim sneg bar dva-tri sata dnevno da bih probila put do štale. Sreća da dobro jedem, pa mogu - kaže Milena.

Kurir.rs/Sputniknews/24sata