Foto: Reuters

IZGLASANO

EVROPSKA UNIJA KAŽNJAVA ORBANA: Pokrenuta NUKLEARNA OPCIJA protiv Mađarske!

Evropski parlament doneo je odluku da kazni Mađarsku i aktivira član 7 Lisabonskog sporazuma zbog kontinuiranog kršenja demokratskih zakona.

Planeta
> 14:07h

Sa 448 glasova za, 197 protiv i 48 suzdržanih rezolucija je usvojena na plenarnoj sednici parlamenta u Strazburu.

Evropski parlament izglasao je danas početak kaznene procedure Mađarskoj zbog kontinuiranog kršenja demokratskih zakona.

Član 7, poznat i kao "nuklearna opcija" bi na kraju mogao da dovede do oduzimanja prava glasa optuženoj državi u svim institucijama EU. Prvi put je upotrebljen u decembru i to protiv Poljske.

Ovaj potez bi mogao da dovede do uvođenja sankcija Mađarskoj.

Šta je Član 7?

Član 7 uspostavljen je pre 17 godina kao oruđe kojim EU može da kazni sve države članice koje krše ljudska prava. Države-članice EU moraju da ispune sve uslove demokratske vladavine i pravila o poštovanju ljudskih prava kako bi se uopšte i pridružile Uniji, a Član 7 je neka vrsta osiguranja da se zemlje sa diskutabilnom prošlošću ne vrate starim, lošim navikama.

Ovaj član uveden je u vreme kada se EU širila na istok, kako bi se članice, postojeće i buduće, jasno upozorile šta ih čeka u slučaju da prekrše osnove postulate Evropske unije. U Amsterdamskom sporazumu, koji je stupio na snagu 1999. godine, pojavila prva verzija Člana 7. Taj zakon pretio je sankcijama svakoj zemlji koja prekrši fundamentalne vrednosti EU, definisane kao “sloboda, demokratija, poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i vladavina zakona”.

Ova procedura predviđena je tzv. Ustavom EU u slučaju da neka od članica ozbiljno krši osnovne vrednosti EU kao što su vladavina prava, demokratija, ljudska prava i dostojanstvo, sloboda i pravo manjina.

Pokretanje Člana 7 podrazumeva između ostalog suspenziju EU finansijskih transfera određene članice, ali i moguće privremeno ukidanje glasa te zemlje u EU institucijama.

A šta sada?

Posle usvajanja u Evropskom parlamnentu odluka o suspenziji Mađarske naćiće se pred Evropskim savetom na glasanju.

Mađarska će u slučaju konačne potvrde kršenja EU principa i uvođenja sankcija od EU i dalje biti u dužnosti da poštuje obaveze koje proističu iz članstva u EU.

Odluka o ukidanju procedure protiv zemlje članice na osnovu Člana 7 takođe se donosi u Evropskom savetu pri ćemu je potrebno da to podrži većina, a ne sve zemlje članice.

Pokretanje Člana 7 je do sada je bilo jedno u slučaju Poljske i to zbog sprovedenih reformi za koje je Evropska komisija ocenila da podrivaju nezavisnosti pravosuđa.

Kurir.rs

Foto: Kurir