Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Strateški forum na Bledu

ZVANIČNIK STEJT DEPARTMENTA PALMER: Beogradu i Prištini treba dati prostora da sami ispregovaraju pošten dogovor! Pa, nije to blanko ček

Politika

BEOGRAD - Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je da Beogradu i Prištini treba dati prostora da sami ispregovaraju najbolji dogovor koji mogu, dogovor koji će biti pošten, trajan i za koji će lideri moći da pridobiju podršku svojih građana.

U intervjuu za portal Juropian Vestern Balkans (European Western Balkans - EWB) Palmer je rekao da to nije blanko ček, podsetivši da SAD ne učestvuju u procesu pregovora već ohrabruju dve strane da postignu sporazum.

"Kada budemo znali kakav je sporazum, jasno ćemo reći ako nas nešto zabrinjava kako bismo u saradnji sa dve strane otklonili svaku eventualnu rezervu. Ali, smatramo da je važno da proces vode lokalni lideri i da to bude njihov proces", rekao je Palmer u intervjuu koji je vođen tokom ovonedeljnog Strateškog foruma na Bledu.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

Povodom bojazni da bi dogovor o razmeni teritorija mogao destabilizovati pre svih BiH, Palmer je rekao da su SAD čvrst garant jedinstva i stabilnosti BiH.

"Apsolutno, ne postoji ništa što dovodi u pitanje privrženost SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH", dodao je.

Govoreći o uticajima drugih zemalja, posebno Rusije, u regionu, Palmer je rekao da SAD i Rusija imaju veoma različite ambicije na Balkanu i da SAD podržavaju "integraciju regiona u EU i evroatlantske strukture, vladavinu zakona, evropske norme i harmoniju medju narodima" dok se "vizija strateških ciljeva Rusije na Zapadnom Balkanu zasniva na nepoverenju, neredu i protivljenju tim integracijama".

"To je nesrećno za region", rekao je i dodao da su strateški interesi Rusije na Balkanu suštinski suprotni onome što Zapadni Balkan vidi kao svoje interese, kao i strateškim interesima SAD.

Kada je reč o EU, Palmer je rekao da interesi SAD i EU u regionu nisu identični već komplementarni. On je rekao da Evropa ne samo da podstiče članstvo Zapadnog Balkana u EU, već i oblikuje Zapadni Balkan kako bi se kvalifikovao za članstvo i kako bi te zemlje doprinele kao članovi zajednice.

foto: Fonet/Zoran Mrđa

"Mislim da je važno što je EU jasno rekla da su za Kosovo vrata za bolju i tešnju saradnju s Evropom otvorena. Vizna liberalizacija će biti naredni logičan korak i voleli bismo da se EU s tim saglasi", dodao je.

Palmer je rekao da je saradnja SAD sa Srbijom važna i ključna jer je Srbija najveća zemlja na Zapadnom Balkanu i da SAD i Srbija imaju zajednički cilj a to je napredak Srbije na putu ka EU, ali da je za njegovo postizanje neophodno pomirenje i puna normalizacija odnosa sa Kosovom.

Prema njegovim rečima, definisanje toga je upravo u toku kroz pregovore pod okriljem EU i SAD podržavaju te pregovore i ulogu visoke predstavnice EU koja pomaže Beogradu i Prištini da se saglase o definiciji pune normalizacije odnosa i instrumenata za njeno sprovodjenje.

"Od ključnog je značaja za Beograd da ostvari svoje ciljeve uz podršku SAD, uz podršku EU i uz vođstvo predsednika (Aleksandra) Vučića", dodao je on.

Upitan da li se politika SAD prema Zapadnom Balkanu promenila od dolaska administracije predsednika Donalda Trampa, Palmer je rekao da u politici uvek ima kretanja ali izbalansirnog i da politika Vašingtona u regionu ostaje usredsredjena i privržena tome da pomogne zemljama Zapdnog Balkana da ostvare svoj cilj - evropske i evroatlantske inegracije.

"To za sve zemlje Zapadnog Balkana podrazumeva članstvo u EU i za sve osim Srbije i članstvo u NATO", rekao je on, dodajući da SAD podstiču što je moguće bliže partnerstvo NATO i Srbije. "To ostaje ključni strateški cilj američke politike", rekao je Palmer.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Fonet/Zoran Mrđa)