Foto: Profimedia, Printscreen YouTube

STRAVIČNO!

I DRŽAVA UMEŠANA! HRVATSKA VLADA PODRŽAVA DA RATNI ZLOČINAC LETUJE U BANJI! Ministar Medved lično se založio da Merčep svake godine mesec i po uživa u Krapinskim toplicama I TO VREME MU ULAZI U IZDRŽAVANJE KAZNE! (VIDEO)

Ministar boraca u hrvatskoj vladi Tomo Medved potvrdio je da se lično založio da se osuđenom ratnom zločincu Tomisavu Merčepu svake godine omogući boravak u banji, a to vreme se takođe računa u izdražavanje kazne!

Hrvatska

"Pre svega radi se o preporuci lekara i uputu za toplice i mi smo, kao što inače radimo u takvim situacijama, podržali inicijativu u saradnji s Ministarstvom pravosuđa", rekao je Medved.

Na pitanje da li je to uobičajeno i da li se i za druge zatvorenike zalaže da idu u banju, Medved odgovara:

"Ukoliko se radi o hrvatskim veteranima, ako lekari daju uput i preporuku za takav oblik rehabilitacije, a ustanove u kojima izdržavaju kaznu nisu u mogućnosti da pružei takvu uslugu."

Podsetimo, portal Index.hr objavio je juče da Tomislav Merčep, koji je pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva 43 srpskih civila, koje su ubile njegove trupe, umesto u zatvoru - dane prekraćuje u banji.

Merčep je u Krapinskim Toplicama od 1. avgusta, a ostaće tamo čak do 15. septembra. Ratni zločinac se odmarao u banji i prošle godine.

foto: Printscreen YouTube

Tomislavu Merčepu se vreme provedeno u banji računa u odsluženje kazne. On svake godine najmanje mesec i po umesto u zatvoru, provodi potpuno slobodan u toplicama. Brčka se u bazenima, masiraju ga, posećuju ga prijatelji, o njemu se brinu lekari i fizioterapeuti. Pojednostavljeno, nije u zatvoru, nego na odmoru koji mu plaćaju hrvatski građani koje je u ratu svojim zločinima osramotio.

Najpoznatiji zločin koji su počinile Merčepove jedinice je ubistvo porodice Zec. Munib Suljić, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Suzana Živanović su u Zagrebu ubili Mihajla Zeca. Na ulici. Njegovu ćerkicu Aleksandru su na Medvednici ubili i bacili u jamu punu đubreta i nisu osuđeni - zbog proceduralnih grešaka.

Porodicu Zec pobili su pripadnici Merčepove jedinice

Tomislav Merčep još je od Vukovara bio poznat po "specifičnim ispitivanjima", što je eufemizam za mučenja zbog kojih ga je Franjo Tuđman smenio, a njegovi vlastiti saradnici ga u lisicama poslali za Zagreb.

Merčep tu, međutim, nije stao. Na Zagrebačkom velesajmu imao je gotovo privatni konc-logor. U paviljonu 22 je naredio i odobravao ubijanje i mučenje srpskih civila. Bio je komandant posebne jedinice rezervnih policajaca koji su odgovarali samo njemu.

"Merčep je sve znao. On nije lično učestvovao u egzekucijama, ali je čitao sve što smo mu pisali u izveštajima, premda je većina informacija saopštavana usmeno. On je znao za svaku likvidaciju jer je bio komandant i za nas je bio harizmatična osoba. (…) Mi smo u Pakračkoj Poljani jednako ubijali i Hrvate i Srbe. Nas su se plašili i Hrvati u Poljani. Selo je, naime, po celu noć slušalo jauke i zapomaganja iz zatvora, ljudi nisu mogli da spavaju, ali ništa nisu smeli da nam kažu. Svi su znali da bi, ako nešto priupitaju, i sami mogli da završe u zatvoru", rekao je za Feral tribjun Miro Bajramović, pripadnik Merčepove jedinice, koji je svojom rukom, po vlastitom svedočenju, ubio 72 ljudi.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Printscreen YouTube/Profimedia