Foto: AP / Johan Nilsson TT

u malmeu, koji je pun izbeglica

DALAJ LAMA PROTIV OSTANKA MIGRANATA: Evropa pripada Evropljanima! Primite izbeglice, pomozite im, ali neka se vrate u svoje zemlje!

Duhovni vođa Tibetanaca, dalaj lama, ocenio je danas u Švedskoj da Evropa pripada Evropljanima i da je poželjno, dugoročno gledano, da se izbeglice vrate svojim domovima i izgrade svoje zemlje.

Planeta
> 08:31h

Obraćajući se na konferenciji u Malmeu, gde se nalazi veliki broj imigranata, dalaj lama je istakao da je Evropa "moralno odgovorna" da pomogne izbeglicama čiji su životi zaista u opasnosti.

"Primite ih, pomozite im, obrazujte ih... Ali dugoročno gledano, oni (izbeglice) treba da se vrate i razvijaju svoje zemlje", rekao je duhovni vođa Tibetanaca koji je 1959. godine otišao s Tibeta u Indiju posle neuspelog ustanka i intervencije kineskih vlasti u toj oblasti.

foto: AP / Johan Nilsson TT

"Mislim da Evropa pripada Evropljanima", rekao je dalaj lama (83), dobitnik Nobelove nagrade za mir 1989. godine, a čiju misao mnoge njegove pristalice porede s idejama Mahatme Gandija ili Martina Lutera Kinga.

U Švedskoj su u nedelju održani parlamentarni izbori na kojima je ekstremna desnica koja se zalaže protiv imigracije stigla treća, posle vladajuće Socijaldemokratske stranke i konzervativaca.

Kurir.rs / Beta

Foto: AP / Johan Nilsson TT