Foto: Reuters

KAKO SU PLAVCI OSTALI BEZ FRANCUZA

ČELSIJEV PROMAŠAJ VEKA: Mbape je lenj, mora da radi mnogo više! Englezi zbog gluposti propustili šansu da dovedu najboljeg mladog fudbalera na svetu!

Nekadašnji sakut Čelsija Daniel Boga tvrdi da je klub iz Londona zahvaljujući lošoj proceni i, pre svega, lošem stavu ostao bez jednog od najboljih fudbalera na svetu.

Fudbal
> 21:54h

Priča o Čelsijevom promašaju veka i ostanku bez Kilijana Mbapea datira iz 2012. godine kada je trinaestogodišnji dečak došao na probu na Stamford bridž.

Golobradi Kilijan proveo je nedelju dana na treninzima sa Čelsijem i potpuno impresionirao trenere svojim napadačkim sposobnostima.

Ali, otkriva Boga, u klubu nisu imali poverenja u Mbapeove radne navike, pa su zatražili da dođe još jednom i odradi novu probu. Način na koji je to saopšteno mladom igraču nikako se nije svideo njegovoj majci Faizi Lamari i ona je odlučno odbila predlog Čelsijevaca.

- Doveo sam ga, zajedno sa njegovom familijom, u Čelsi. Bio je vešt baš kao što je i sada. Igrao je protiv Čarltona i Čelsi je pobedio sa 7:0. Posle nedelju dana u Londonu, u kancelariji su mu rekli da cene ono što su videli, ali da mora da se vrati na još jednu probu, te da će onda videti šta će s njima - otkrio je Boga, pa opisao i reakciju Kilijanove majke.

- Moj sin se neće vraćati ovamo. Ako ga hoće, neka ga uzmu sad ili će za pet godina dolaziti kod nas da ga kupe za 50 miliona evra - rekla je tada gospođa Lamari.

Boga kaže i da je odbio da to prevede ljudima u Čelsiju jer Kilijan zaista nije bio "radnik" u to vreme.

- Kada je imao loptu bio je neverovatan, ali bez lopte nije radio gotovo ništa. Ipak, trebalo je da potpišu ugovor sa njim. Da budemo fer, sadaje lako to reći, ali u to vreme je Čelsi imao sjajan tim.

Ono što "ne pije vodu" u priči Daniela Boge je činjenica da Čelsi po pravilima FIFA i nije mogao da kupi Mbapea, jer momak u to vreme nije imao 16 godina, što je donja granica.

Sam Mbape, koji sada igra za PSŽ (kupljen za 163 miliona funti, odnosno tri i po puta više nego što je mama procenila 2012. godine), stalno ističe da mu je boravak u Čelsiju ostao u sjajnom sećanju.

- To je bilo predivno iskustvo. Čelsi je prvi veliki klub koji sam posetio. To je za mene bilo veliko otkriće. Došao sam iz amaterskog kluba i video potpuno novi svet. Imao sam ideju kako izgledaju veliki klubovi, ali su me impresionirali profesionalna kultura i mentalitet i boravak u Čelsiju je svakako mnogo uticao na moj razvoj - rekao je Mbape.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: