Foto: Damir Dervišagić

muzej afričke umetnosti

VEČE U ČAST VELIKOG MANDELE! VESNA DE VINČA: Otkrio mi je tajne duhovnosti!

Pop kultura

U Muzeju afričke umetnosti održano je tematsko veče povodom obeležavanja stogodišnjice rođenja Nelsona Mandele, kao i promocija engleskog izdanja knjige "Mandelin kod", autora dr Vesne Jugović de Vinča.

Poslednji intervju veliki afrički i svetski lider dao je srpskoj novinarki, koja je inspirisana tim novinarskim susretom sa njim ispisala ovu specifičnu biografiju. Kako je navedeno u saopštenju direktorke muzeja dr Marije Aleksić, nesvakidašnji, težak, ali uzbudljiv i, iznad svega, poučan život ovog čoveka, za koga je rečeno da je div dva veka i ikona borbe za slobodu ne samo afričkog kontinenta već i celog čovečanstva, kao i njegovi životni principi, delanje i njegov kodeks liderstva, bili su tema ove knjige.

foto: Profimedia

"Moja knjiga je osnova za diskusiju koja je prerasla u veliki skup intelektualaca sveta. Pokušala sam da dekodiram Mandelin način mišljenja, filozofiju, politiku i njegov koncept nove renesanse sveta. Bila sam inspirisana intervjuom koji mi je dao, a to je bio poslednji intervju ovog velikog lidera, pored Gandija, nesumnjivo najvećeg u 20. veku. Mandela je znao tajnu medija i najviše principe komunikacije", opisala je jednom prilikom De Vinča i dodala:

"Bez predrasuda se svemu u čemu su mladi priključivao i širio svoje ideje tolerancije, oprosta i pomirenja. Mandela je znao tajne radosti i tajne svetlosti, stvorio je nauku o slobodi koja može da nas brani u ovim surovim vremenima modernog ropstva koji se, putem sarkastične koncepcije sa slobodarskim naslovom - neoliberalizam, kao pošast širi svetom. Znao je najviše tajne duhovnosti i imao je bezgraničnu ljubav koju je gotovo svetački širio oko sebe. Imala sam sreću što sam se zadesila u njegovoj blizini i te 2009, uz božićni doručak, napravila taj krucijalni intervju".

foto: promo Muzej afričke umetnosti

Kurir.rs / Foto: Damir Dervišagić