Pokrajinski ombudsman

Ministarstvo ugrožava prava dece na zdravstvenu zaštitu

Odluka Ministarstva zdravlja da zdravstvene ustanove u Vojvodini decu do 15 godina primaju isključivo uz prisustvo roditelja, usvojitelja ili staratelja dovodi u praksi do ugrožavanja prava dece na zdravstvenu zaštitu, ocenila Aniko Muškinja Hajnrih

Srbija
> 07:02h

NOVI SAD - Pokrajinski ombudsman Aniko Muškinja Hajnrih ocenila je danas da odluka Ministarstva zdravlja da zdravstvene ustanove u Vojvodini decu do 15 godina primaju isključivo uz prisustvo roditelja, usvojitelja ili staratelja dovodi u praksi do ugrožavanja prava dece na zdravstvenu zaštitu i pozvala nadležne da to promene. U saopštenju pokrajinskog ombudsmana se navodi i da taj nalog Ministarstva zdravlja iz decembra 2011. godine "nema pravni osnov u važećim propisima". Nadležnima je upućeno i mišljenje u kome se ukazuje da je ovakvo restriktivno tumačenje zakonske odredbe u suprotnosti sa zakonskim načelima pristupačnosti i pravičnosti zdravstvene zaštite. "Osim što nije u skladu sa osnovnom svrhom sistema zdravstvene zaštite i principima najboljeg interesa deteta, ovakvo usko shvatanje zakona proizvodi i različite negativne posledice kojima je zajednički imenitelj - ugrožavanje ostvarivanja prava dece na zdravstvenu zaštitu", navodi pokrajinski ombudsman.

Podseća se i da je ostvarivanje prava dece na zdravstvenu zaštitu "zakonom posebno utvrđena obaveza primene najviših mogućih standarda". Dodaje se da obaveštenje Ministarstva zdravlja ne uzima u obzir ni specifičnost potreba dece različitog razvojnog uzrasta u oblasti zdravstvene zaštite, kao i vrstu i dužinu trajanja zdravstvene usluge. To obaveštenje "ne pruža precizno tumačenje pojma "medicinska mera", niti mogućnost davanja obaveštenja i obezbeđivanja pristanka roditelja, staratelja ili usvojitelja na drugi način, osim njihovog ličnog prisustva".

Ministarstvo zdravlja u obaveštenju nije predvidelo izuzetke od ovog pravila, niti mogućnost da se pod posebnim okolnostima saglasnost ishoduje od drugog odraslog lica, navodi se u saopštenju. Dodaje se i da je to "posebna ograničavajuća okolnost u slučaju dece iz naročito ugroženih društvenih grupa, a kojoj je zdravstvena zaštite najčešće potrebnija nego drugoj deci, ali i teže dostupna". Navodi se i da se obaveštenje Ministarstva zdravlja ne može smatrati potpunim i zakonitim, jer je poztivnim zakonom propisano i da pacijent može dati pristanak na predloženu medicinsku meru usmeno ili pismeno, odnosno prećutno ako se nije protivio. Time se pruža mogućnost da se lekarska usluga detetu pruži uz pisanu ili usmenu saglasnost roditelja, staratelja i usvojitelja uz prethodno obaveštenje, a ne isključivo uz njegovo lično prisustvo, zaključuje pokrajinski ombudsman. Ona je u saopštenju pozvala zdravstvene ustanove i nadležne organe uprave da "iznalaženjem celishodnih rešenja, u skladu sa zakonom, omoguće ostvarivanje najvišeg mogućeg standarda zdravlja i zdravstvene zaštite dece".