Foto: Kurir/Z.Šaponjić, Printscreen RHMZ

Žuti meteoalarm u SRbiji

STIGAO NAM HLADNI TALAS SA ARKTIKA: Već pao prvi sneg, slomiće nas nagla promena vremena!

Društvo

Dok smo prošli vikend mogli da se maltene sunčamo na temperaturama od oko 30 stepeni, narednih dana će nam izgleda trebati perjane jakne, rukavice i kape, dok su se pojedini delovi Srbije već juče zabeleli od snega!

Prve pahulje prekrile su četinare na Zlataru u noći između ponedeljka i utorka, dok se temperatura na ovoj planini spustila nekoliko stepeni ispod nule. Jutarnjeg mraza bilo je i u višim delovima Prijepolja, gde je bio svega jedan stepen iznad nule. Sneg se danas očekuje i na Kopaoniku, gde će biti i najhladnije, do minus četiri stepena, dok je u ostalim delovima zemlje danas i sutra na snazi žuti meteoalarm, koji označava potencijalno opasno vreme.

foto: Kurir

- Jutarnje temperature će se u određenim mestima kretati od minus četiri do plus šest stepeni Celzijusa, a maksimalne dnevne od četiri do 19 stepeni. Do petka se predviđa pretežno sunčano vreme s hladnim jutrima i pojavom slabog mraza, u subotu prolazno naoblačenje uz manji pad temperature ponegde će, prvo u severnim i zapadnim, zatim i u ostalim krajevima, usloviti slabu kišu. U ostalim danima do kraja perioda promenljivo oblačno, u nedelju mestimično s kišom, zatim uglavnom suvo s temperaturom u granicama proseka za ovo doba godine - saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Kako javlja meteoportal "Severe Weather Europe", iduće sedmice sa severa će nad našim kontinentom doći do snažnog prodora još hladnije vazdušne mase s Arktika koja će se proširiti nad velikim delom Evrope i doneti nam još veće zahlađenje.

foto: Shutterstock

Promena vremena može da prouzrokuje i probleme sa zdravljem, pa lekari savetuju građanima da se oblače u skladu s padom temperature i redovno piju svoju terapiju.

- Za pacijente koji imaju povišen krvni pritisak je pre svega važno da redovnu piju lekove i slede savete lekara, a ako primete bilo kakvu promenu u smislu bola u grudima ili vrtoglavice, da se jave lekarima i prate njihova uputstva. Takođe, zbog naglih promena i zdravi ljudi mogu da imaju glavobolju, nesanicu, promenu raspoloženja ili malo lošije opšte stanje, ali sve je to normalno - kaže Gordana Pavlović, zamenica načelnika Hitne pomoći.

Tabela - Pad temperatura sreda četvrtak petak subota nedelja maks. 17 20 22 20 18 min. 5 6 8 11 10

RHMZ upozorava Mrazevi štete poljoprivredi Najavljeni slabi prizemni mrazevi, koji se očekuju na većem delu teritorije Srbije, mogu da nanesu štetu pristiglim poljoprivrednim kulturama. Poljoprivredni proizvođači bi trebalo da u što kraćem roku obave berbu, naročito pristiglih povrtarskih kultura. Na Dunavu, Savi, kao i na Tisi kod Titela vodostaji će se narednih dana kretati oko i nešto ispod niskih plovidbenih nivoa, saopštio je RHMZ.

(Kurir.rs/Jelena Pronić)