Foto: Bela Kuća

SUSRET U AMERICI

SASTANAK PREMIJERKE SA PREDSEDNIKOM SAD NOVA ETAPA U ODNOSIMA SRBIJE I AMERIKE: Trampovi saradnici podržavaju Srbiju

Trampova poruka može biti odskočna daska u poboljšanju odnosa dve države

Politika

Rečenica američkog predsednika Donalda Trampa "Srbi su dobar narod" prilikom susreta s premijerkom Anom Brnabić označila je novu etapu u odnosima Srbije i SAD, ocenjuju sagovornici Kurira.

Diplomata Zoran Milivojević smatra da je susret premijerke s predsednikom SAD značajna politička epizoda:

- Iako je razgovor bio kratak, Tramp je kurtoaznim, finim gestom pokazao da Srbe ima u vidu, da srpsku stranu drži visoko. Na indirektan način je potvrđeno da za SAD slučaj Kosova nije zatvoren i da su spremne da se kosovsko pitanje "preispita", odnosno da će prihvatiti dogovor Beograda i Prištine, ako ga dve strane postignu.

foto: Beta

On smatra da na Trampov stav imaju uticaja i njegovi najbliži saradnici, poput senatora Rona Džonsona, koji je nedavno bio u poseti Beogradu.

- Džonson je sigurno Trampu podneo detaljan izveštaj o susretu sa srpskim državnim vrhom. I otuda možda baš ovakva Trampova izjava Brnabićki, što može biti odskočna daska u daljem poboljšanju odnosa dve države.

Osim Džonsona i državnog sekretara Majka Pompea, u grupi koja ima razumevanje za srpske interese su i savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, koji je prvi najavio ovakav zaokret u spoljnoj politici Vašingtona izjavom da SAD ne isključuju teritorijalne korekcije ako se o tome dogovore Beograd i Priština.

Potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović kaže da je Trampova poruka posle susreta sa srpskom premijerkom dobar signal za našu državu.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

- To može biti i jedan od naših aduta za produbljivanje saradnje s Vašingtonom, čija podrška može da ima značajan, ako ne i presudan, uticaj na dijalog Beograda i Prištine, koji ulazi u završnu fazu. Jasno je da Priština ne može više da računa na nedvosmislenu podršku SAD - navodi Đukanović. B. B. - I. K.

Brnabićeva o KiM

Nesmanjeno prisustvo Unmika od ključnog značaja

Ana Brnabić izjavila je u Njujorku da Srbija snažno podržava napore UN u očuvanju mira i bezbednosti. Kako je naglasila na skupu "Akcija za mir", koji se održava u okviru zasedanja GS UN, za našu zemlju je od ključnog značaja očuvanje stabilnosti na KiM i zato je važno nesmanjeno prisustvo Unmika u južnoj srpskoj pokrajini.

B. B. - I. K./ Foto: EPA