Foto: Vladimir Šporčić

epilog velike afere i reakcija Grupacije za kinematografiju

IPAK SE SNIMA FILM MEZIMICA Vojinov: Krivicu žele da svale na mene. To je najgluplji spin, ispao sam žrtveno jagnje, ali Mezimica može da se desi

Pop kultura

Članovi grupacije za kinematografiju Privredne komore Srbije pri Udruženju za kreativnu industriju održali su juče sastanak, gde je jedina tema bila polemika u javnosti oko filma "Mezimica".

Filmski centar Srbije raskinuo je desetak dana pred početak snimanja ugovor s producentom Svetozarom Cvetkovićem, ali sada, kako saznanje Kurir, ima nade da ostvarenje mladog reditelja Nemanje Ćipranića bude snimljeno. Sastankom je predsedavao Dragan Bjelogrlić, a prisustvovali su i reditelji Dušan Milić, Nikola Đuričko, Boban Jeftić - direktor FCS, kao i Svetozar Cvetković iDimitrije Vojnov, producent i autor scenarija "Mezimice".

- Krivicu žele da svale na mene. To je najgluplji spin, a ima razloga za optimizam i da se "Mezimica" može desiti - poručio je Vojnov za vreme zasedanja preko društvenih mreža.

foto: Vladimir Šporčić

Na kraju sastanka poručio je da je on sam ispao žrtveno jagnje.

- Proveo sam dva i po sata na stubu srama na sastanku Grupacije za kinematografiju. Producent i reditelj su prodali priču, rekli su da nema zabrane.

Scenarista je napadan u pojedinim medijima da je napravio antisrpski film i da pominje Kosovo, odnos Srba i Albanaca, što se ispostavilo kao spinovanje.

foto: Vladimir Šporčić

Bjelogrlić je na sednici govorio nekoliko sati i žučno debitovao s kolegama.

- Filmovi "Teret" i "Mezimica" se bez ikakve osnove ocenjuju kao antisrpski, što nanosi veliku štetu srpskoj kinematografiji i kulturi u celini.

U takvoj atmosferi, prvi put u novijoj istoriji došlo je do toga da se jednom filmu zaustavi finansiranje, a drugom ugrozi distribucija.

Na sastanku je konstatovano da problemi zbog kojih je sporazumno raskinut ugovor nisu nerešivi. Grupacija za kinematografiju i sva strukovna udruženja traže da FCS i producenti preispitaju ovu odluku i omoguće da se film realizuje.

Strukovna udruženja smatraju da je to njihova obaveza prema filmu i srpskoj kulturi. Apelujemo na kolege da se uzdrže od neargumentovanih nastupa u medijima koji su doprineli stvaranju nezdrave atmosfere i uzbunjivanju javnosti, poručuju filmadžije.

foto: Zorana Jevtić

Svetozar Cvetković nije bio raspoložen za izjave, ali jeste Ognjen Glavonić, reditelj filma "Teret", koji do sada nije prikazivan u Srbiji i čija je tema takođe izazvala kontroverze u javnosti. - Polemike u javnosti oko filma prave mu veliku reklamu - kratko je rekao reditelj, koji nije još siguran hoće li ga videti publika na predstojećem Festivalu autorskog filma.

foto: Milan Virijević

Snimanje "Mezimice" planirano je da krene krajem septembra, a glavne uloge poverene su Milošu Bikoviću, Nikoli Koju i Aglaji Tarasovoj.

Iz FCS navode da ne bi raskinuli ugovor sa Cvetkovićem da nisu dobili zahtev Dimitrija Vojnova da se stopira snimanje.

- Upravni odbor se nikada nije bavio sadržajem filma, već su njegov sadržaj u svom dopisu producenti sami ocenili kao sporan. Jedina istina je da je ovaj projekat pratilo stalno kršenje ugovora zbog samog scenariste, a ne FCS. Scenario je menjan bez njegovog znanja i na kraju potpisan pseudonimom - navodi se u saopštenju i tvrdi da je Vojnov na konkursima dobio podršku za sedam projekata, ukupne vrednosti 100 miliona dinara.

Kurir/ Foto: Vladimir Šporčić