Foto: Facebook

HAOS

VRBOVAO SRBE DA RATUJU U UKRAJINI: Četnik Branislav iz zatvora došao u rijaliti! (FOTO)

Rijaliti
> 20:02h

Novi učesnik "Parova" i komandant Četničkog pokreta Bratislav Živković uhapšen je pre mesec dana po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu zbog sumnje da je vrbovao nekoliko Srba i organizovao njihov odlazak na ratom zahvaćeno područje u Ukrajini.

foto: Nemanja Pančić

Još od 2014. godine Živković pomaže u aneksiji Krima i stvaranju takozvane Donjecke narodne republike. Nakon četiri godine skrivanja, srpska policija u avgustu ove godine dolijala je novom rijaliti učesniku i tužilaštvo u Kruševcu odredilo mu je pritvor od 48 sati. Kako saznajemo, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo "organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi" preti mu od dve do deset godina zatvora.

foto: Facebook

Iako se ne zna koliko je ljudi Živković vrbovao, Generalno tužilaštvo Ukrajine tereti ga za učešće šestorice državljana Srbije u sukobima u istočnoj Ukrajini, u oblastima Donjeck i Luganjsk. U intervjuu za Radio Slobodna Evropa pre četiri godine rijaliti igrač priznao je da je sa još 15 dobrovoljaca iz Srbije otišao da se bori u Luganjsku. Ukrajinsko tužilaštvo navodi da je od agresije u julu 2014. u sastavu nelegalnih formacija koje je stvorila Ruska Federacija bilo 54 stranaca, članova desničarske organizacije Unita kontinentale, između ostalog državljani Srbije Živković i TV voditelj Radomir Počuča.

Inače, Bratislav, koji je pre dve nedelje postao novi takmičar "Parova", neposredno pred ulazak hvalio se svojim nelegalnim aktivnostima i podvizima, a sebe je predstavio kao četnika i novinara.

foto: Facebook

- Ja sam četnički komandant, pomagao sam ruskom narodu na Krimu u Ukrajini. Eto, bavim se i žurnalistikom, akreditovani sam novinar u Rusiji. Napisao sam i knjigu - rekao je Bratislav tada i dodao da je veliki ljubitelj suprotnog pola.

foto: Facebook

- Volim žene i veliki sam džentlmen, i baš zbog toga sam svim damama kupio po jednu ružu - rekao je Bratislav, koji je prethodnih godina na društvene mreže često kačio slike s raznim devojkama čekirajući se da je u Rusiji.

Više javno tužilaštvo u Kruševcu potvrdilo je za Kurir ovu informaciju. - U predmetu Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu u toku je istražni postupak koji se vodi protiv B.Ž. iz Kruševca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi. Rešenjem sudije za prethodni postupak Višeg suda u Kruševcu, dana 23.08.2018.god. protiv osumnjičenog B.Ž. iz Kruševca određen je pritvor. Isti je ukinut dana 29.08.2018.god., obzirom da su prestali razlozi zbog kojih je pritvor određen - stoji u saopštenju.

foto: Facebook

Kurir.rs/Jelena Stuparušić/ Foto: Facebook

Istorijat

foto: Facebook

2014. Živković se hvalio da je sa svojim četnicima uništio 19 ukrajinskih vojnika i zaplenio nekoliko oklopnih vozila 2016. Bratislav od Ministarstva odbrane Rusije dobio odlikovanje za povratak Krima 2017. Uhapšen u Rumuniji, gde mu je zabranjen ulazak na 15 godina. Naime, on je fotografisao vojne radare na obali Crnog mora pokušavajući da pošalje koordinate sa GPS 2018. Javio se iz Donbasa i poručio da bi najveći udar na Novorusiju mogao da bude organizovan tokom Svetskog prvenstva u fudbalu