Foto: Shutterstock

REAKCIJA MINISTARSTVA PRIVREDE Izveštaj Saveta je tendenciozan

Na navode Saveta za borbu protiv korupcije da je od 57 kompanija koje su od 2014. do 2017. dobile 239,5 miliona evra subvencija svega sedam iz Srbije, dok 21 posluje s gubitkom, iz Ministarstva privrede tvrde da Srbija ima najbolje rezultate u regionu u privlačenju investicija

Društvo
> 09:53h

Povodom navoda Saveta za borbu protiv korupcije iznetih u Izveštaju o dodeli državne pomoći privrednim subjektima u Republici Srbiji, u kom je ukazano da su podaci o dodeli, realizaciji i kontroli državne pomoći netransparentni, kao i da je od 57 preduzeća koja su dobila 239,5 miliona evra podsticaja svega sedam iz Srbije i 21 posluje s gubitkom, dok firma "Truck-Lite Europe" iz Beograda, kojoj je 2014. dodeljeno tri miliona subvencija, nema još uvek nijednog zaposlenog, reagovalo je Ministarstvo privrede, tvrdeći da Srbija ima najbolje rezultate u regionu kad je reč o privlačenju investicija i svaki pokušaj bacanja senke na ovaj proces je, u najmanju ruku, tendenciozan. - Proces odobrenja i isplate podsticaja strogo je kontrolisan i praćen, tako da ni dinar iz budžeta ne može biti isplaćen pre nego što se ispune ugovorne obaveze. Ugovor o dodeli podsticaja potpisuje se nakon što, na predlog Ministarstva privrede, saglasnost daju i druga nadležna ministarstva, Komisija za kontrolu državne pomoći, Savet za ekonomski razvoj i Vlada Republike Srbije - piše u saopštenju Ministarstva privrede.

Iz Ministarstva tvrde da kompaniji "Truck-Lite Europe" nije isplaćen ni jedan jedini dinar i da je s njom ugovor raskinut zbog neispunjavanja ugovorenih obaveza.

Što se tiče kompanije "Mei Ta Europe", u Ministarstvu tvrde da je gubitak u poslovanju u 2017. od 1,4 milijarde dinara, odnosno 11,9 miliona evra, "očekivan, budući da su u toku prvih godina pripreme i razvoja svakog poslovnog, pa i ovog projekta, ulaganja veća od samog poslovanja, pa su time i troškovi veći nego prihodi".

Objašnjavaju i da je, kad je reč o kompaniji "CG foods Europe", kojoj je prema navodima Saveta 2015. odobreno četiri miliona evra a ima svega četiri zaposlena, u pitanju grinfild investicija, kao i da je ta firma 30. juna 2018. imala 108 zaposlenih na neodređeno i 38 na određeno vreme, kao i da joj još uvek nisu isplaćene sve tranše na ime subvencija.

Sa firmom "ZG Lighting SRB", kojoj je prema izveštaju Saveta odobreno osam miliona evra subvencija iako o njoj nema nikakvih podataka u APR, kako tvrde u Ministarstvu privrede, potpisan je ugovor 2017. i trenutno se priprema revidirani biznis plan radi racionalizacije u poslovanju.

Vasilićeva: Nismo protiv pomoći, nego za red

Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije, kaže da će Savet u ponedeljak pismeno odgovoriti na primedbe Ministarstva privrede na njihov izveštaj. - Savet nije protiv toga da se traže investitori i da se daje državna pomoć, ali mora se uvesti red u davanje pomoći. Ako nema kontrole, onda postoji opasnost od enormne korupcije, naročito kad se ima iznos koji se daje i nema zakona koji će urediti ko, kome i na osnovu kojih uslova dodeljuje pomoć. Ne može se ostaviti maloj grupi ljudi da odlučuje o dodeli državne pomoći, nego to moraju da rade institucije - ističe Vasilićeva.

foto: Fonet/Media Centar

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto:Shutter