Foto: Profimedia

lični podaci na izvolte

PROVERITE SVOJE NALOGE! LOZINKE ZA FEJSBUK SE PRODAJU ZA 3,90 DOLARA: Crno tržište prepuno šifara korisnika za društvene mreže i mejlove!

Fejsbuk lozinke pojavile su se na Dark vebu u prodaji po ceni od samo 3,90 dolara, dok su se lozinke za i-mejlove prodavale za po 2,70 dolara, pokazali su šokirajući izveštaji.

Planeta

Ovo je dovelo do zaključka da bi nečiji kompetan onlajn život mogao biti dostupan nekome za 970 dolara, što uključuje sva korisniča imena, lozinke i adrese i-mejlova.

Najbolji način zaštite, poručuju stručnjaci, je korišćenje višestruke verifikacije, nalazi se u izveštaju.

foto: AP / Marcio Jose Sanchez

Vest o prodaji lozinki za Fejsbuk naloge došla samo nekoliko dana nakon što je kompanija otkrila da je došlo do ogromnog bezbednosnog problema koji je pogodio 50 miliona korisnika, uključujući i prvog čoveka Fejsbuka Mark Zakerberga.

Tada su iz Fejsbuka objasnili da je do hakerskog napada došlo putem opcije "Vidi kao (View As)" koja je korisnicima omogućavala da vide kako njihovi profili izgledaju drugim korisnicima.

U blogu kompanije Mani guru koja je sprovela istraživanje, ovakvi podaci se najčešće prodaju kompanijama koje žele da sprovedu ciljano oglašavanje.

foto: REUTERS / Dado Ruvic

"Ipak, postoji nekoliko boljih načina da se stekne uvid u nečiji život, nego putem profila na društvenim mrežama" naveli su.

Tokom istraživanja, najviše su pažnje pposvetili Dark vebu koji je najpopularnija "pijaca" nelegalnim stvarima. Takođe, uporedili su sa još dva mesta - "Vol strit marketom" i "Berloskoni marketom", kako bi došli do prosečne cene za svaki deo ličnih podataka.

Istraživanjem su utvrdili da se cena lozinke za Redit uglavnom kreće oko 2.09 dolara, za Instagram 6,30 dolara , a za Pinterest ide do 8,48 dolara.

kako su ustanovili, Tviter lozinka vredi 3,26 dolara.

Hotmail lozinke vrede oko 3 dolara, Gmail 3,26 dolara, a AOL lozinke 2,74 dolara.

Kurir.rs / Daily Mail

Foto: Profimedia