Foto: AP / Ugur Can / DHA

RATOVANJE U IDLIBU

POČELI DA SE UBIJAJU MEĐUSOBNO, ASAD MUDRO ODIGRAO: Džihadisti i pobunjenici zaratili u Siriji samo par dana pre stavranja tampon zone!

Sirijski pobunjenici koje podržava Turska sukobili su se danas sa džihadistima na severozapadu Sirije, nedaleko od buduće "demilitarizovane zone" koju su dogovorili Rusija i Turska.

Planeta

Do sukoba je došlo par dana pre datuma određenog za stvaranje tampon zone između pobunjeničkih teritorija u sirijskoj provinciji Idlib, kojom upravlja čitav niz pobunjeničkih i džihadističkih grupa, i teritorija pod kontrolom sirijske vlade.

Turska podržava pobunjenike dok je Rusija saveznik predsednika Bašara el-Asada.

foto: AP / Ugur Can / DHA

Prema navodima opozicione Sirijske opservatorije za ljudska prava, u gradu Kafr Halab sukobile su se grupe Hajat Tahrir al-Šam (HTS), džihadistička formacija kojom dominira nekadašnji sirijski ogranak Al-Kaide, i grupa Nuredin al-Zinki.

Prema izveštajima, HTS je pokušao da uhapsi jednog pobunjeničkog komandanta u tom gradu, na zapadu provincije Alep i blizu Idliba.

foto: AP / Ugur Can / DHA

"Nuredin al-Zinki je poslao pojačanja pre nego što su se sukobi raširili u više regiona i u njih se uključio i Front za nacionalno oslobođenje", rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman i dodao da je do borbe došlo blizu predviđene tampon zone.

Front za nacionalno oslobođenje (FNL) glavna je pobunjenička koalicija s turskom podrškom u Idlibu, poslednjem velikom pobunjeničkom uporištu u Siriji. Nuredin al-Zinki je deo te koalicije, ali HTS kontroliše više od polovine provincije.

foto: AP / Ugur Can / DHA

Prema podacima Opservatorije, HTS je preuzeo kontrolu u dva grada a nastradala su tri civila, jedan džihadista i dva borca FNL.

Rusija i Turska su 17. septembra postigle dogovor da se do 15. oktobra u Idlibu uspostavi tampon zona širine 15 do 20 kilometara u kojoj neće biti teškog naoružanja i džihadista.

FNL je oprezno pozdravio taj kompromis ali se HTS još nije izjasnio.

Brojni detalji sporazuma, među kojima i tačne granice demilitarizovane zone, i dalje su nejasni.

Kurir.rs / Beta

Foto: AP / Ugur Can / DHA