Foto: Beta/Dragan Gojić

afera u novom sadu

MUKE TRI ROMSKE PORODICE IZ DOSITEJEVE: Vratili se da žive u ruševinama jer niko neće da ih primi kao podstanare

Srbija

Iako im je Grad obezbedio novac za kiriju u narednih šest meseci, dok se oštećeni objekat ne sanira ili ne pronađe neko drugo trajno rešenje, tri od ukupno 12 porodica iz Dositejeve 11 nije uspelo da nađe podstanarske stanove, te ponovo borave u svojim razrušenim domovima.

Novosađani koji su zbog nelegalnih građevinskih radova firme „Astra plan” na susednoj parceli ostali bez krova nad glavom, zahvaljujući dobroj volji hotelijera, do 1. oktobra živeli su u hotelima „Novi Sad” i „Park”.

Ilustracijafoto: Dado Đilas/Ilustracija

Predsednik Skupštine stanara Dragan Mitrović napominje da je devet porodica, uključujući i njegovu, zahvaljujući Gradu, koji je ispunio obećanje i obezbedio im novac za kiriju, uspelo da iznajmi stanove, dok ostali ponovo borave u svojim oštećenim domovima. Od tri porodice koje su se vratile, dve su iz levog, direktno oštećenog dela objekta, koji je sredinom avgusta ostao bez spoljnog zida, a jedna iz desnog.

– Te tri porodice pripadaju romskoj zajednici pa je, nažalost, verovatno to razlog što niko neće da ih primi kao podstanare – rekao je Mitrović, i naglasio da je jedna porodica s dvoje male dece, od kojih jedno ne ide u školu. –

Građevinska inspekcija ustanovila je da naši stanovi nisu bezbedni za život, stalno se čuje pucketanje, pojavljuju se nove pukotine, čak i u desnom krilu objekta, koji nije direktno oštećen.

Spoljašnji zid kuće u Dositejevoj 11 obrušio se sredinom avgusta, nakon što je investitor počeo da kopa temelje za zgradu na susednoj parceli. Tom prilikom uništeni su domovi 12 porodica, koje su do odlaska u hotel boravile u razrušenim stanovima. Posle sastanka s gradonačelnikom 23. avgusta, dogovoreno je da će stanari mesec dana boraviti u hotelu, a nakon toga će im Grad, na osnovu socijalne pomoći za ugrožene, plaćati kiriju pola godine i to 110.000 dinara po domaćinstvu. Vučević je tada naglasio i da slučaj u Dositejevoj treba da pokaže da država neće dozvoliti divlju gradnju i da će odgovarati svako ko bude izvodio radove nelegalno.

Da bi zaštitili svoje interese i od investitora naplatili potraživanja, svi iz Dositejeve 11 angažovali su advokata, koji je uspeo da izdejstvuje zabranu otuđenja parcela u Dositejevoj 9

Ilustracijafoto: Profimedia

Stanari napominju da se investitor zbog kog su ostali bez krova nad glavom nije udostojio ni da ih obiđe, i sumnjaju da će ispuniti svoju obavezu prema njima, budući da ni rupu do njihovog objekta nije zatrpao, a po nalogu Građevinske inspekcije morao je to da učini do 28. avgusta. Saglasni su u tome da je investitor svoju „stručnost” već dokazao i ne žele da sanaciju njihovih domova radi onaj zbog čijeg je nemara i nestručnosti srušen čitav zid zgrade. Da bi zaštitili svoje interese i od investitora naplatili potraživanja, svi zajedno angažovali su advokata, koji je, kako nam je objasnio Mitrović, uspeo da izdejstvuje zabranu otuđenja parcela u Dositejevoj 9.

– Reč je o zgradi koja je stara oko sto godina, pa mislim da sanacija i nije baš najbolje i najisplativije rešenje – rekao nam je on, dodajući da je najbolje rešenje za njihovo trajno zbrinjavanje da neki investitor kupi parcelu i na mestu njihovih razrušenih domova sazida novu višespratnicu.

Mitrović napominje i da su se pojavili mešetari koji žele da iskoriste situaciju i na njihovoj muci zarade, a on, ali i njegovi susedi, iznenađeni su što još nema nikakve optužnice, niti je bilo ko od odgovornih za njihovu muku završio u pritvoru.

(Kurir.rs/Dvenik.rs, J. Vukašinović)