Foto: Tanjug

Svetski mediji o potpisivanju sporazuma SNS-SPS-URS

Rojters u prvi plan ističe tekst sporazuma koji se odnosi na ulaganje maksimalnih napora za dobijanje datuma za početak razgovora o pristupanju EU

Politika
> 07:18h

BEOGRAD - Svetski mediji izvestile su danas o potpisivanju koalicionog sporazuma Srpske napredne stranke, koalicije SPS-PUPS-JS i Ujedinjenih regiona Srbije o formiranju parlamentarne većine u Srbiji, u prvi plan stavivši da su evrointegracije u vrhu prioriteta koalicije, kao i nastavak dijaloga sa Prištinom i borba protiv korupcije. Britanska agencija Rojters u prvi plan ističe tekst sporazuma koji se odnosi na ulaganje maksimalnih napora za dobijanje datuma za početak razgovora o pristupanju EU.

Rojters prenosi reči mandatara Ivice Dačića da "ovo nije samo sporazum o novoj vladi već sporazum o evropskoj Srbiji". Agencija, takođe, citira i lider SNS Aleksandra Vučića da Srbija mora imati datum za početak razgovara o pristupanju za manje od godinu dana.

Francuska agencija AFP navodi Dačićeve reči da se "23. juli pominje kao mogući datum za sednicu parlamenta na kojoj će se razgovarati o novoj vladi" i napominje da se u sporazumu koalicija obavezuje da će obnoviti dijalog sa Prištinom "odmah i bez preduslova" kao i da je neophodno sprovesti sve što je dogovreno tokom dijaloga. AFP, kao i Rojterrs, napominje da je koalicija stavila u sam vrh svojih prioriteta "ubrzanje integracije Srbije u Evropsku uniju i ulaganje maksimalnih napora za dobijanje datuma za početak razgovora o pristupanju EU".

Italijanska agencija Ansa prenosi reči mandatara Ivice Dačića da će nova vlada biti formirana narednih dana i izglasana u parlamentu 24. jula. Ansa izdvaja deo teksta sporazuma koji se odnosi na Kosovo- "pitanje Kosova mora biti rešeno isključivo miroljubivim i demokratskim sredstvima i kroz dijalog".

Radio "Slobodna Evropa" prenosi Dačićeve reči :"koalicija SPS-PUPS-JS je i u prethodnoj vladi sarađivala sa Demokratskom strankom sa kojom nikada ranije nije bila u vlasti i nadam se da će svako od nas iskočiti iz uskostranačkog plota i raditi u interesu građana". Radio navodi i Vučića da će SNS insistirati na borbi protiv korupcije i kriminala što je jedan od razloga zbog kojeg je ta stranka ušla u vladu kao i Vučićevo obećanje- "ako u tome ne uspemo nismo za fotelje rođeni". Lideri SNS, koalicije SPS-PUPS-JS i URS potpisali su danas Sporazum o formiranju parlamentarne većine, čime se Srbija, nešto više od dva meseca od parlamentarnih izbora, našla na korak od vlade koja bi, kako je najavljeno, imala 15 ministarstava.