Foto: AP, Vijesti/Vesko Belojević, Profimedia

VELIKA OBEĆANJA

DUŠKO MARKOVIĆ: Počinioce i nalogodavce napada na novinare gonićemo do sudnjeg dana! OEBS: A napad na Oliveru Lakić i ubistvo Duška Jovanovića...

Premijer Crne Gore Duško Marković, koji učestvuje na Međunarodnoj konferenciji o medijskoj održivosti i uspešnim modelima medijskog poslovanja, izjavio je da je vlada koju on vodi opredeljena da u Crnoj Gori osigura ličnu bezbednost za novinare.

Crna Gora

"Kompletan bezbednosni sektor ima jasan nalog da istraži do kraja svako ugrožavanje bezbednosti novinara da traga za počiniocima 24 sata svakog dana, i da nijedan takav slučaj ne sme da bude arhiviran bez konkretnog policijskog, tužilačkog i sudskog razrešenja. Jednostavno - ko god da su počinioci i nalogodavci, gonićemo ih do sudnjeg dana", kazao je premijer Duško Marković.

"Posebno ukazujem na apsolutnu neprihvatljivost ugrožavanja lične bezbednosti novinara kao načina za razrešenje bilo kakvih nesporazuma i nezadovoljstava. Zastrašujući je podatak da je širom sveta u 2016. godini ubijeno 79 novinara, a u prošloj godini 65", rekao je Marković.

On je kazao i da su sloboda medija i bezbednost novinara moralna i demokratska obaveza vlasi "koju ćemo mi do kraja sprovesti u delo, pa makar nikad ne bili članica EU".

Marković tvrdi i da je Crna Gora otvorila medijski prostor bez ograničenja za medije iz drugih država, što "mnogi drsko zloupotrebljavaju i koriste našu otvorenost za vođenje pravih medijskih ratova protiv Crne Gore njene državne politike i njenih nacionalnih interesa".

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Dezir kazao je da pažljivo prati istragu u slučaju napada na novinarku Vijesti Oliveru Lakić. On je istakao da počinioci napada na novinare moraju da budu izvedeni pred lice pravde, a svaka pretnja mora biti ozbiljno istražena.

Dezir je podsetio da još uvek nije rešeno ubistvo urednika Dana Duška Jovanovića.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: AP, Vijesti/Vesko Belojević, Profimedia