Foto: YT screenshot/Russia beyond

priznali

AMERI PRELOMILI, KOPIRAĆE RUSKO ORUŽJE: Daju para koliko hoćeš, ali postoji caka oko nabavke nacrta (VIDEO)

Specijalne snage američke vojske nameravaju da pokrenu proizvodnju oružja baziranog na ruskim tehnologijama, saznaje list Nešenel interest.

Planeta
> 14:37h

Naime, američka komanda za specijalne operacije je već ponudila grantove kompanijama koje bi mogle da otkriju i poboljšaju tehnologiju mitraljeza Kalašnjikov, modernizovanog krupnokalibarskog NSV Utes i da proizvedu njihove kopije.

Pritom, američka vojska zatražila je od potencijalnih proizvođača da sami pronađu skice, neophodne komponente i materijale, jer im komanda neće pomoći u tome.

Takođe se naglašava da će osnovni uslov za finansiranje kandidatskih kompanija, u slučaju njihovog uspeha, biti izrada kopija ruskog oružja strogo na teritoriji SAD sa korišćenjem detalja i materijala koji su takođe napravljeni u zemlji. Osim toga, proizvodnji će imati pristup samo američki građani.

Publikacija ne isključuje da su dva ruska mitraljeza samo početak i da će u budućnosti možda Američkoj komandi za specijalne operacije biti potrebne kopije i drugih stranih oružja.

Časopis ističe teoriju da je inicijativa verovatno povezana sa činjenicom da SAD nameravaju da snabdevaju kopijama razne grupe u nestabilnim regionima poput Sirije ili Iraka, i zbog toga Vašington ne želi da "na tržištu moli za rusko oružje“.

U koncernu Kalašnjikova su izjavili da takve želje još jednom naglašavaju pouzdanost i kvalitet ruskog oružja. Na drugoj strani, u državnoj korporaciji "Rosteh" su izjavili da će se proizvodnja krupnokalibarskog mitraljeza NSV "Utes“ bez kontaktiranja "Rosoboroneksporta“ smatrati nelegalnim kopiranjem proizvoda i krađom.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Screnshot