Foto: Printscreen HRT

STAV EU

HLADAN TUŠ ZA KOMŠIĆA: Pelješki most će biti izgrađen pala tužba ili ne (VIDEO)

BRISEL - U institucijama Evropske unije koje su odobrile i sufinansiraju gradnju Pelješkog mosta kažu da će se taj projekat realizovati u skladu s planom, bez obzira na pretnje Željka Komšića tužbom protiv Hrvatske.

Bosna i Hercegovina

"To je granično pitanje za koje nismo nadležni, ali smo upućeni. Dobili smo sve informacije oko njega, no projekt je potvrđen, neometano se nastavlja i nastaviće se", izjavio je neimenovani izvor iz Evropske komisije u Briselu, prenela je Hina.

Željko Komšić, novoizabrani član Predsedništva BiH, izjavio je u poneđeljak da bi BiH mogla da tuži Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu jer je, kako je ustvrdio, "prekršila Međunarodnu konvenciju o pravu mora povlačenjem morske granice".

"Zašto se to vezuje za Pelješki most? Zato što to koristite kao adut, nećete utvrditi granicu na moru, nećete ispoštovati čak sporazum Tuđman-Izetbegović o morskoj granici. Jer da poštujete taj sporazum, znate preko kojeg mora bi išao taj Pelješki most - preko BiH mora", rekao je Komšić.

Gradnjom mosta između poluostrva Pelješca i kopna povezao bi se jug Hrvatske, članice EU-a, čime bi putni promet zaobilazio teritoriju BiH.

Most sa 357 miliona evra finansira Evropska unija preko svoje kohezijske politike, čiji je cilj da se smanji nejednakosti između bogatih i siromašnih regiona unutar bloka 28 zemalja. Za taj najveći projekt EU u Hrvatskoj već je isplaćen manji deo novca, a prva faza izgradnje počela je 30. jula.

Krajem avgusta u Biselu su primili pritužbe iz BiH.

Hrvatska je poslala informacije o ugovoru Tuđman-Izetbegović, koji nije ratifikovan, a takođe i sve karte tog područja.

U januaru je pak predsednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker, poslao pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću u kojem je potvrdio realizaciju projekta.

"Taj stav ostaje na snazi, ništa se ne menja", kaže neimenovana osoba iz Evropske komisije, izvršnog tela EU-a.

Žan-Klod Junker je potvrdio da se izgradnja nastavljafoto: Reuters

"Osim toga, ne verujem da će BiH pokrenuti tužbu. Ni Slovenija se u svom sporu s Hrvatskom nije obratila sudu u Hamburgu", dodaje isti izvor.

Osim toga, eventualnu tužbu moraju da odobre i srpski i bošnjački članovi predsedništva.

"Projekat Pelješkog mosta ne može se stopirati jer ima sve potrebne dozvole", kaže Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, ujedno i glavni izvestilac Evropskog odbora regija i gradova. To telo u Briselu predstavlja regije i gradove iz EU-a, no nema zakonodavnu već savetničku ulogu.

Pelješki most trebalo bi da bude dovršen 2022. ili 2023. godine.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen HRT