Foto: Reuters

KRIZA I DALJE TRAJE

AUSTRIJA NA OPREZU: Beč produžava kontrole na granici zbog migranata i terorizma

BEČ - Austrijska vlada namerava da produži kontrole na granicama sa Mađarskom i Slovenijom do maja 2019. godine.

Austrija

"Zbog i dalje prevelikog broja ilegalnih migranata, kao i tražilaca azila u Austriji vlada je došla do zaključka da stanje nije dovoljno stabilno. Iz tog razloga je Austrija odlučila da nastavi sa sprovođenjem kontrola na granici sa Mađarskom i Slovenijom i nakon 11. novembra", navodi se u dopisu ministra policije Herberta Kikla Evropskoj komisiji, Savetu EU i Evropskom parlamentu.

Zvanični statistički podaci pokazuju da je broj molbi za dobijanje azila u Austriji značajno smanjen.

Herbert Kiklfoto: EPA

Austrija je uvela granične kontrole 2015, u jeku izbegličke krize kada je od januara do avgusta zabeleženo 46.144 zahteva za azil, pet puta više nego danas.

Kikl u pismu, međutim, kao argumentaciju navodi da se radi o preventivnoj meri. On ističe da je samo u Bosni i Hercegovini u poslednjih devet meseci registrovano više od 10.000 iregularnih migranata. Takođe i rastući talas migranata iz Turske ka Grčkoj podstiče strepnje da bi moglo doći do povećanja pritiska na "istočnu" mediteransku rutu.

Avramopulos je tražio ukidanje kontrola na granicama, ali uzaludfoto: EPA

Pored toga i dalje, kako se navodi u pismu, postoji "latentna pretnja od terorizma" u celoj EU.

Iako je evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos u septembru apelovao na članice da granične kontrole što je pre moguće ukinu i vrate se na normalno funkcionisanje šengenskog sistema, prvo je Francuska, pa sad i Austrija, najavila produženje kontrola na svojim granicama.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters