Foto: Reuters, Printscreen YouTube

ŽEPČIĆ O REZULTATIMA IZBORA

POTPREDSEDNIK HRVATSKE AKADEMIJE NAUKA I UMETNOSTI: Izborom Komšića bošnjačka politika sama sebi zabila autogol

Potpredsednik Hrvatske akademije nauka i umetnosti BiH Božo Žepić smatra da u BiH neće proći bošnjačka politika koja po svaku cenu hoće da eliminiše druga dva naroda i napravi "građansku", odnosno unitarnu zemlju.

Bosna i Hercegovina
> 10:03h

Žepić je rekao da je Željko Komšić, pošto je saznao da će umesto Dragana Čovića u naredne četiri godine sedeti u Predsjedništvu BiH kao predstavnik hrvatskog naroda, izjavom "Јa sam vaš predsednik, glasali vi za mene ili ne", priznao da je nametnut voljom Bošnjaka, te da mu uopšte nije važno šta Hrvati o njemu misle i što ga neće.

"Dugoročno posmatrano, ova je politika postigla veliki autogol na štetu bošnjačkog naroda i stabilnosti BiH. Predsedništvo BiH u ovom sastavu neće moći da funkcioniše i upašće u krizu iz koje će teško izaći", istakao je Žepić.

On je ponovio da je za BiH najbolje rešenje formiranje tri nacionalne republike, jer je to jedini model koji može staviti sva tri naroda u jednak institucionalni položaj.

"Zašto Bošnjaci neće svoju republiku, kao federalnu jedinicu, to oni najbolje znaju. I to je njihovo pravo. Ali, isto tako je legitimno pravo druga dva naroda da budu konstitutivni, što znači državotvorni, a to dalje znači da se poštuju njihovi nacionalni interesi i želje - u kakvoj državi oni žele da žive", rekao je Žepić.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: Reuters