Foto: Dragana Udovičić

KRAJ REPRODUKTIVNOG PERIODA ŽENE

DR SVETLANA VUJOVIĆ ZA LENU: Menopauza je prirodno stanje, a ne bolest!

Žena
> 17:50h

Nije poenta da ovo stanje počne da se leči u šezdesetim godinama, već se treba obratiti lekaru čim se naslute prve tegobe. Isto važi i za muškarce

Ukoliko se podvrgnu odgovarajućoj terapiji, žene će brzo shvatiti da razdražljivost, depresivnost, nesanica, zamaranje, loša koncentracija, valunzi, umanjena polna želja, odnosno sve ono što su naučile da bi trebalo da prati svaku od njih kad im izostane menstrualni ciklus zapravo pripada - istoriji medicine.

- Od savremene žene se očekuje da pruži maksimum u porodici, na poslu, u društvenim kontaktima, da funkcioniše normalno u svakodnevnom životu. Zato nije poenta da ona počne da se leči u šezdesetim godinama, već čim nasluti tegobe, kako ne bi osetila nikakav prelazak od perioda plodnosti ka menopauzi - naglašava prof. dr Svetlana Vujović.

Čitateljkama Lene, ali i muškarcima koji nisu imuni od tegoba u izvesnim godinama, svetski priznati stručnjak iz oblasti endokrinologije poručuje: javite se na vreme, dobar sistematski pregled može mnogo toga da reši.

Kako se otkriva hormonski disbalans? - Borimo se da svaka žena koja ulazi u menopauzu prođe internistički i ginekološki pregled, da joj se uzme krv za hormonske i osnovne analize, uradi mamografija, UZ dojki, trbuha, male karlice, papanikolau test i test na osteoporozu. Kad sagledamo zdravstveno stanje i njen hormonski status, znaćemo da li nešto treba ispravljati ili ne. Slično važi i za muškarce: internistički i urološki pregled se podrazumevaju, UZ trbuha, osnovne biohemijske i hormonske analize, EKG i merenje krvnog pritiska.

foto: Dragana Udovičić

Da li žene teže stare? - Tako se čini. Zato se ženama do 55. prepisuju terapijski režimi koji daju menstruaciju svakog meseca. Posle 60, ako se nastavlja s terapijom, to je duplo manja doza hormona, bez menstruacije. Nivo hormona u krvi tada je dovoljan da nema tegobe. Naravno, ne postoji vremensko ograničenje terapije, svakoj ženi se pristupa individualno, a kontrole su na šest meseci.

Klimakterijum je, znači, start. - Da, ne treba čekati dve-tri godine, već tada mogu da nastanu hronične komplikacije nelečene menopauze: kardiovaskularne bolesti, infarkti, visok pritisak, izlivi krvi u mozak, ali i psihijatrijska oboljenja, teške depresije, osteoporoza. Dakle, ako ženi ne damo hormonsku supstituciju, otvaraju se vrata brojnim bolestima, jednoj za drugom - umesto da dobije jedan lek koji održava menstruaciju i sprečava uzrok drugih bolesti, posle mora da pije i do

15 različitih tableta.

Ipak, neki se plaše posledica. - Oblast endokrinologije polnih hormona se brzo razvija i moramo da razbijemo dugogodišnje tabue: bradu, brkove ili višak kilograma žene neće dobiti. Dobiće, zapravo, na težini, bar 5-6 kg, jer kod njih umesto estradiola, ako ne koriste hormonsku terapiju, počinju da preovlađuju muški hormoni iz nadbubrežne žlezde.

Šta još može da se desi? - Posledice nemešanja medicine su i prelomi, vezanost za krevet, senilnost, suvoća vagine, česte urinarne infekcije. Sve su to komplikacije smanjivanja nivoa hormona, koje utiču i na kvalitet života. Zbog depresije u menopauzi neke žene završe i na psihijatriji umesto da dobiju hormonsku terapiju.

Kome ne preporučujete terapiju? - Obolelima od karcinoma bilo kojeg dela tela, trudnicama, osobama sa zapaljenim venama, kojima su popustili jetra ili bubrezi, koje imaju porfiriju. Za progesteron je jedina kontraindikacija meningeom, redak tumor mozga. Muškarcima se ne daje testosteron ako su izuzetno gojazni i imaju i slip apnea sindrom. Takođe, na prostati ne sme da bude nikakvih tumora. Terapija testosteronom kao anabolikom nema vremensko ograničenje, ima pacijenata koji ga piju i u 80. godini.

foto: Dragana Udovičić

Treba znati! Nije mali broj onih koji upotrebu hormona povezuju s nastankom raka dojke. Treba znati da su današnji hormoni tako prečišćeni da nadoknađuju samo male količine, do tzv. normalnih hormona, a čine da žena kvalitetnije i normalno stari. Više od 90% žena s kancerom dojke starije je od 60 godina, a nikad nisu koristile hormonsku kontracepciju i hormone.

Muškarci stare drugačije Prekretnica u smanjenju hormona kod žena je poslednja menstruacija. Kod jačeg pola koncentracija testosterona opada od 40. godine za oko 1% godišnje. Ne stare svi muškarci isto, kod nekih se ranije, a kod nekih kasnije javljaju smanjenje energije, nervoza, depresivnost, problemi sa snom... Naravno, i ono što ih najviše zabrinjava - erektilna disfunkcija.

Pravo vreme za bliskost Osobe od 50-70 godina imaju veći broj seksualnih odnosa od onih od 40-50! Mlađi, okupirani porodicom i karijerom, nemaju dovoljno vremena za bliskost. U kasnijim godinama, ako prate i primenjuju znanja medicine, zaista mogu više da uživaju u svojoj seksualnosti.

Kratka biografija Leninog lekara

Prof. dr Svetlana Vujović načelnik je Kabineta za endokrinologiju na Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije. Predsednik je srpskog Multidisciplinarnog udruženja za menopauzu (MUMIA), a kao jedan od 14 najpriznatijih planetarnih stručnjaka član je svetskog Borda Međunarodnog društva za menopauzu.

(Branka Mitrović, Foto: Dragana Udovičić)