Foto: EPA VALDRIN XHEMA

PREVIRANJE

UDRUŽENJE NACIONALNA AVANGARDA TVRDI: Gaši smenjen zbog političkih pritisaka, uskoro vanredni izbori na KiM

Srpsko udruženje Nacionalna avangarda (NA) saopštilo je da je nedavna smena Bejtuša Gašija na mestu ministra unutrašnjih poslova takozvane Republike Kosovo rezultat političkih pritisaka, kao i da su u južnoj srpskoj pokrajini u toku ubrzane pripreme za vanredne izbore.

Politika

- Kako saznajemo od poznavalaca prilika na Kosovu i Metohiji iznenadna smena ministra unutrašnjih poslova Gašija nije rezultat nezadovoljstva njegovim radom već u pritiscima nove snage iz Uroševca u njegovoj Alijansi Novo Kosovo koju vodi Bedžet Pacoli, ministar spoljnih poslova, i kome je ta grupa zahtevala da se postavi njima blizak čovek na mestu ministra. Gaši je smenjen, a saznajemo biće postavljen Ekrem Mustafa, blizak grupi iz Uroševca. Pacoli je poklekao jer se prema svim trenutnim izvorima ubrzano približavaju vanredni izbori u takozvanoj Republici Kosovo . objavila je Nacionalna avangarda.

Iz ovog udruženja navode da dobri poznavaoci prilika među političkim strankama Kosova smatraju da je razlog smene više izazvan političkim nego određenim bezbednosnim potrebama.

- Jedna od najjačih grupacija u Alijansi Bedžeta Pacolija nalazi se u Uroševcu i, navodno, je zahtevala da njen čovek postane ministar unutrašnjih poslova inače će da napuste Pacolijevu Alijansu. Smena Gašija i očekivano imenovanje Ekrema Mustafe ukazuje na to da je Pacoli popustio. Razlozi popuštanja su jasni. Spremaju se vanredni izbori u takozvanoj Republici Kosovo jer sukobi među liderima oko bezbednosnih i drugih interesa postaju sve jači. Počelo je jurcanje po terenu političkih operativaca u cilju pripreme za izbore, a već sada je vidljivo da Demokratska liga Kosova (LDK) i njihovi lideri Isa Mustafa i Kadri Veselji prednjače u tome - tvrde u NA i dodaju:

- Zato insistiranje Veseljija na što bržem usvajanju zakona o transformaciji u Vojsku Kosova bez obzira na stav Srba koji direktno strahuju od te (ne)bezbednosne strukture najjače ukazuje da su krenule pripreme za izbore. A kampanja na Kosovu ima uvek samo jedan cilj - Srbe. Zato verujemo da će se napadi na naš narod nastaviti jer je to najbolji način skupljanja poena među Albancima.

U Nacionalnoj avangardi ističu da situacija na Kosovu nastavlja da bude izvor nestabilnosti i pretnji po bezbednost građana na teritoriji AP Kosovo i Metohija, posebno Srba, pretnji po nacionalnu bezbednost Republike Srbije, ali i po regionalnu bezbednost Jugoistočne Evrope.

- Ono što nas ohrabruje jesu poruke sa nedavno održane konferencije Nacionalne avangarde pod nazivom "Ka bezbednijoj Srbiji", gde se jasno vidi da je naš sektor bezbednosti svestan i spreman na izazove koji dolaze sa teritorije južne srpske pokrajine - zaključuju u NA.

(Kurir.rs/A. S. B./Foto: EPA VALDRIN XHEMA)