Foto: Rojters

humano

PUTOVANJE KOJE ĆE DUGO PAMTITI: Prokupački đaci iz siromašnih i hraniteljskih porodica besplatno boravili 10 dana na Sardiniji

Srbija

PROKUPLJE - U organizaciji opštine Prokuplje i lokalnog Centra za socijalni rad, šesnaestoro prokupačkih đaka iz hraniteljskih i porodica slabijeg materijalnog stanja besplatno je boravilo deset dana na italijanskom ostrvu Sardinija.

Tokom boravka na Sardiniji deca iz Prokuplja su obišla brojne spomenike kulture, upoznala se sa lokalnom kuhinjom i vozila se turističkim brodom i podmornicom.

foto: Rojters

Kako je navela nastavnica srpskog jezika Milka Tošić, koja je pratila decu na Sardiniju, domaćini su na svakom koraku imali lepu reč, osmeh i poklone za prokupačke đake.

"Deca su se sa Italijanima sporazumevala na engleskom, a naučila su i po koju italijansku reč, ali njima jezik nije bio ni potreban, jer jezik prijateljstva i otvorenog srca svi su dobro razumeli", kazala je Milka Tošić.

Učenica Osnovne škole "Nikodije Stojanović Tatko" Jovana Šabić kazala je da je to bilo "predivno putovanje koje nikad neće zaboraviti".

"Neizmerno smo zahvalni ljudima koji su nam omogućili da vidim toliko novih stvari, da posetimo mesta za koja nismo ni znali da postoje", kazala je Jovana Šabić.

Na rastanku su gosti i domaćini razmenili poklone pa su Italijani dobili vunene, vezom ukrašene čarape i priču o kralju Petru Karađordjeviću i njegovom putovanju sa srpskom Vojskom preko Albanije, kao i pesmu koju je u znak sećanja i zahvalnosti za dobrotu i nezaboravno letovanje domaćinima posvetila Katarina Jovanović iz prokupačke Tehničke škole "15. maj".

foto: Rojters

Domaćini su deci, između ostalog, poklonili putne kofere i mobilne telefone.

Putovanje je realizovano zahvaljujući naporima predsednika Komisije Skupštine Srbije za utvrdjivanje štetnih posledica NATO bombardovanja po zdravlje ljudi, Darka Laketića i gradonačelnika Olbije Đan Pjer Skanua, koji je i član italijanske Komisije za utvrdjivanje štetnih posledica NATO bombardovanja po zdravlje italijanskih vojnika u misiji na Kosovu i Metohiji.

"Izabrali smo da na putovanje podju mališani iz socijalno ugroženih porodica sa više dece kao i iz hraniteljskih porodica, kojima roditelji i hranitelji nisu u mogućnosti da priušte ovako nešto. Drago mi je što smo zahvaljujući dobročinitelju Đan Pjeru Skanuu te male ljude usrećili makar na 10 dana", rekao je poslanik Darko Laketić.

(Kurir.rs/Beta)