Foto: Reuters / Lehtikuva Antti / Aimo-Koivisto

pregovori o bregzitu

MAKRON: Nije istina da Francuska sprema vize za Britance

Francuski predsednik, Emanuel Makron, izjavio je večeras posle samita lidera Evropske unije u Briselu da Francuska nema nameru da uvodi vize britanskim turistima ukoliko London i Brisel ne postignu sporazum o budućim odnosima posle Bregzita.

Planeta

"Želim da umirim sve i da mislimo na dan posle (Bregzita). Ne želim stvaranje panike", rekao je Makron demantujući navode u britanskim medijima o mogućim vizama.

Makron je rekao da se preduzimaju mere u slučaju da nema sporazuma, kako bi se "život normalno nastavio" bez uticaja na letove, brodove, vazdušni saobračaj i kretanje građana, ali će to biti prema novim pravilima.

foto: AP

"Nije dobro reći da će biti katastrofa ako nema dogovora. Želim dogovor, ali nisam ni za loš dogovor. U slučaju da nema dogovora, naša je odgovornost da to što manje utiče na stanovništvo", dodao je Makron.

U Briselu je danas završen dvodnevni samit EU posvećen Bregzitu na kojem je pored zastoja u pregovorima izražena nada u postizanju sporazuma.

Do zastoja u pregovorima došlo je zbog neslaganja oko granice sa Irskom posle Bregzita, koji zvanično stupa na snagu 29. marta 2019. godine.

Kurir.rs/Beta Foto: Reuters