Foto: Cropix

Konačno priznali

IZAĐI, ILI LETITE U VAZDUH! Moj otac je prva žrtva u Vukovaru, Hrvati su ga ubili samo zato ŠTO JE SRBIN! U HRVATSKOJ PRIZNALI ISTINU

Hrvatski Jutarnji list objavio ispovest Slobodana Jakovljevića, čijeg su oca Jovana mučki likvidirali na kućnom pragu 29. juna 1991. godine. Svi znaju ko su ubice, ali nadležni ćute

Društvo

Prva žrtva u Vukovaru tokom građanskog rata u Hrvatskoj bio je Srbin Jovan Jakovljević (51), poslovođa u trgovini "Velepromet", koji je mučki ubijen u svojoj kući 29. juna 1991, iako je zvanično rat počeo 25. avgusta.

Ovu istinu, za koju se u Srbiji odavno znalo, konačno su priznali i u Hrvatskoj! Hrvatski Jutarnji list objavio je ispovest Jovanovog sina Slobodana, koji je kazao da su svi u Vukovaru znali da se nešto kuva, ali nisu verovali da će sukob eskalirati.

- Nije nam bilo prijatno kada su naše komšije na spratu svoje nedovršene kuće postavili mitraljesko gnezdo, ali opet, razmišljali smo da je to nekakvo trenutno ludilo i da će se stvari smiriti - rekao je Jakovljević za Jutarnji list i prisetio se kobnog dana kada je stradao njegov otac, i to, kako je rekao, "samo zato što je Srbin i što se zvao Jovo":

- Dok je pratio prijatelja koji im je bio u gostima, moj otac je primetio grupu naoružanih mladića na Trgu Slavija, a kada je neke od njih u prolazu upitao šta se dešava, dobio je odgovor "Čućeš, Jovo"... Sećam se da je bila neka košarkaška utakmica uveče i kada se završila, počeli smo da se spremamo za spavanje, kad se oko 23 sata čulo neko rondanje po dvorištu, a onda je neko doviknuo: "Jovo, izađi napolje, policija je."

Slobodan kaže da je njegov otac pomislio da je neko provalio u radnju u kojoj je bio poslovođa i kazao im je da dođu ujutru. Međutim, spolja se začula pretnja: "Izlazi napolje ili ćemo kuću dići u vazduh!"

- Zamislite kako smo se osećali. Tata je krenuo prema ulaznim vratima i kada je otključao bravu i upalio svetlo, samo se čuo rafal. Nakon toga, čuli su se topot i bežanija, a on je ostao da leži mrtav glavom okrenut prema podrumu. Došli su Hitna pomoć, policija, napravljen je uviđaj... Urađena je obdukcija i kada su nam sutradan predali telo, mi smo se spakovali i otišli u njegovo rodno selo Negoslavce, tamo ga sahranili i više se nismo vraćali kući.

Ko je ubio Jovana Jakovljevića, kako tvrdi Slobodan, u Vukovaru znaju svi, osim onih koji bi trebalo da pronađu i kazne njegove ubice. U potrazi za pravdom stigao je i do Strazbura, ali istraga, koja traje decenijama, još nije pomerena s mrtve tačke.

- To se neće nikada rešiti, ali ja nemam pravo da odustanem. Moje su kosti istrunule na groblju u Negoslavcima, moja krv je ostala na tom betonu u toj kući, na tim stepenicama. Ubili su onoga ko je mene stvorio i to samo zato što je Jovo, zato što je Srbin - zaključio je Jakovljević.

Starosedeoci U Vukovaru smo 400 godina

Slobodan Jakovljević danas živi u Vukovaru, u gradu u kome njegova porodica vuče korene od davnina. - Mi nismo u Vukovar ušli na tenku. Ovde smo više od 400 godina - rekao je Jakovljević.

(Kurir.rs/Slavica Tomčić)