Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prvi čovek Ruske federacije doneo ukaz

VUČIĆU NAJVIŠE ODLIKOVANJE OD PUTINA: Orden Aleksandra Nevskog za predsednika Srbije

Najveće priznanje za predsednika Srbije. Poslednji Srbin koji je dobio orden Aleksandra Nevskog bio Nikola Pašić

Politika
> 12:27h

Prvi čovek Ruske federacije Vladimir Putin doneo je ukaz da predsednika Srbije Aleksandra Vučića odlikuje ordenom Svetog Aleksandra Nevskog.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Ovo najznačajnije priznanje posle skoro 100 godina ponovo se dodeljuje jednom Srbinu i to najbolje govori o odnosu ruskog lidera prema šefu naše države. Poslednji laureat bio je čuveni Nikola Pašić, a do sada su ovim vrednim priznanjem ovenčani: grof Sava Vladislavić Raguzinski, baron Petar Duka (srpski general u Habzburškoj vojsci, rodom iz Osjeka), knjaz Nikola Petrović Njegoš, kralj Milan Obrenović, kralj Aleksandar Karađorđević (kao prestolonaslednik).

Vučić i Čepurin o bilateralnoj saradnji i projektima ekonomske saradnje

Predsednik Srbije je danas razgovarao u Beogradu sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom o bilateralnoj saradnji i konkretnim projektima ekonomske saradnje, saopšto je kabinet predsednika Srbije.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U razgovoru je konstatovano da se od predstojećeg sastanka kopredsedavajućih Mešovitog međuvladinog komiteta za saradnju očekuje da da značajan podsticaj povećanju trgovinske razmene i ekonomskog napretka Srbije i Rusije. Sagovornici su dogovorili i sledeće korake u pripremi zvanične posete predsednika Rusije Vladimira Putina, najavljene za januar.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je rekao da je za Srbiju ogromna čast da ponovo ugosti predsednika Rusije, kao i da smatra da je njegov dolazak izraz poštovanja i tradicionalnog prijateljstva dve zemlje i bratstva dva naroda. On je izrazio podršku Putinu na odlučnosti u sprovodjenju penzione reforme, uveren da će ona ruskoj državi i ruskom narodu doneti ogromne koristi u budućnosti.

(Kurir.rs/Večernje novosti, Beta/Foto: Tanjug/Rade Prelić)