Foto: printscreen Kurier.at/istockphoto.com

suprotno zakonima EU

EVROPSKA UNIJA ZAPRETILA AUSTRIJI: Tužićemo vas ako smanjite dodatke za decu stranih radnika! TO JE DISKRIMINACIJA!

Evropska komisija najavila je postupak protiv Austrije zbog zakona kojim bi se isplaćivao manji dečiji dodatak radnicima iz ostalih zemalja EU u Austriji, a čija deca žive u domovinama roditelja.

Austrija
> 19:15h

Čim zakon stupi na snagu Evropska komisija će preduzeti određene korake i ostvariti svoje pravo zaštite ugovora EU“, rekao je portparol Evropske komisije Kristian Vigand za austrijski dnevnik Kurier.

Time je Evropska komisija ponovila svoj stav u slučaju Austrije i Nemačke, gde je ovakav zakon takođe bio razmatran, da je različita visina dečijeg dodatka zavisno od zemlje porekla roditelja tj. deteta, suprotna načelima EU o zabrani diskriminacije. Poverenica komisije za socijalna pitanja Mariana Tisen je u nekoliko navrata tokom procedure donošenja zakona u Austriji upozorila da je on suprotan pravu EU i najavila da će komisija preduzeti korake.

Ni jedan radnik ne sme da bude diskriminisan na temelju svog državljanstva“, rekla je TIsenova. Austrijski parlament je u sredu glasovima vladajuće koalicije izglasao sporni zakon koji je bio i deo predizbornog obećanja vladajućih.

Austrija bi primenom ovog zakona, prema nekim procenama, uštedela 114 miliona evra. Zakon predviđa da se isplata dečijeg dodatka za decu onih radnika čija deca žive u zemlji porekla roditelja, prilagodi troškovima života u dotičnoj zemlji.

To bi prvenstveno pogodilo radnike onih zemalja u kojima je standard niži nego u Austriji kao što su na primer Mađarska, Rumunjska, Hrvatska.... Austrijska vlada je već polazila od toga da će zakon naići na negodovanje.

„Poslednju reč u ovom procesu ima Evropski sud. Austrijski mediji pišu i o tomu da bi, ako bi se isti princip primenjivao i na penzionere, dakle da se austrijske penzije prilagode mestu boravka penzionera to moglo da pogodi mnoge austrijske i nemačke penzionere koji žive ili veći deo godine provode u nekoj od toplijih i jeftinijih EU zemalja.

Kurir.rs/Večernji.hr

Foto printscreen Kurier.at