Foto: Fonet

Novi Beograd na Mapi Maratonaca

STVARA SE TRADICIJA VELIKOG ATLETSKOG DOGAĐAJA: Rodio se Srbija maraton!

Današnjim trkama na pet i deset kilometara čelnici Atletskog saveza Srbije traže pažnju domaće javnosti i svetskog trkačkog pokreta, koji je pozvan da sledeće godine 3. novembra dođe na prvu maratonsku trku na Novom Beogradu.

Ostali sportovi

Tačno u 10.00 sati ispred Beogradske arene pucanj će dati znak za početak trke na prvom Srbija maratonu, na kojem će se, prema očekivanju organizatora, takmičiti oko 3.000 trkača.

Ove godine trčaće se samo na 5.000 i 10.000 metara, jer je želja organizatora bila da se rođenjem ovog atletskog događaja privuče pažnja domaće javnosti i svetskog trkačkog pokreta, a da sledeća trka bude ona prava maratonska od 42.195 metara.

Start je kod Beogradske arene, trka će se odvijati na bulevarima Novog Beograda, dok će ciljna ravnina biti u samoj dvorani. Direktor Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković uverava zainteresovane da će se svaki takmičar osetiti kao pobednik bez obzira na vreme svog prelaska linije cilja.

- Akcenat smo stavili na to da se naši učesnici, svaki pojedinačno, osete kao šampioni. To je naš moto! Želimo da u dvorani bude što više ljudi, da uživaju u finišu trke i pozdrave ovacijama svakog takmičara. Predviđene su medalje za sve učesnike trke, dok će posebne nagrade dobiti tri najbolja takmičara - kaže Branković, a o načinu na koji je trka dobila ime dodaje:

- Od trenutka kad je Upravni odbor ASS doneo odluku da počnemo realizaciju ideje, malo smo lutali sa imenom takmičenja. Međutim, posle nekoliko predloga i razgovora s marketinškim stručnjacima opredelili smo se za naziv Srbija maraton i on se sigurno neće menjati, osim što će mu se dodavati ime sponzora, onda kad ga budemo obezbedili.

foto: Olimpijski komitet Srbije

Promoter Ivana Španović

Učešće u trci na pet i deset kilometara uzeće naši najbolji takmičari, a pored njih prijavljeni su i rekreativci iz drugih zemalja. - Organizovali smo i takmičenja za naše najmlađe. Postavljena su tri poligona, gde će naši dečaci i devojčice skakati iz mesta, bacati medicinku ili će preskakati prepone od stiropora. Nakon atletskog izazova najmlađi će biti u prilici da se druže sa Ivanom Španović i da uživaju u slatkim paketićima našeg sponzora.

Zatvorene ulice na Novom Beogradu

Saobraćaj će biti zaustavljen od 10.00 do 12.00 časova i to na Bulevaru Mihajla Pupina, u Ulici Španskih boraca, u jednom delu Bulevara Zorana Đinđića i na Bulevaru Milutina Milankovića.

Dejan Petković