Foto: Reuters

U ZATVORU PROVEO 11 MESECI

OBRT POSLE KAŠOGIJEVOG UBISTVA: Saudijska Arabija OSLOBODILA IZ ZATVORA princa Haleda bin Talala

Saudijski princ Haled bin Talal, koji je bio uhapšen zbog kritikovanja prošlogodišnje akcije navodnog suzbijanja korupcije, oslobođen je iz pritvora, javlja Bi-Bi-Si.

Planeta
> 08:48h

Rođaci princa Haleda objavili su fotografije na društvenim mrežama koje su navodno napravljene tokom vikenda, a na kojima se vidi princ kako se pozdravlja s porodicom.

Princ Haled, koji je u pritvoru proveo skoro godinu dana, bratanac je kralja Salmana, a njegov brat, princ Alvalid bin Talal, bio je među desetinama uhapšenih prinčeva i drugih zvaničnika tokom akcije protiv korupcije prošle godine.

BBC podseća da se ovaj događaj odvija u vreme sve većih pritisaka koje trpi aktuelni saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman zbog slučaja ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija, 2. oktobra u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Na drugim fotografijama prinčevih rođaka, vidi se Haled kako ljubi i grli svog sina koji je već nekoliko godina u komi.

Vlada Saudijske Arabije nije do sada pružila nikakvo zvanično objašnjenje zbog čega je princ bio uhapšen, a ni zašto je sada oslobođen.

Vol strit džornal je, međutim, ranije pisao da je princ bio uhapšen pošto je kritikovao prošlogodinju veliku akciju hapšenja više od 200 prinčeva, ministara i drugih visokih zvaničnika na osnovu optužbi za korupciju.

On je u zatvoru proveo 11 meseci, a analitičari navode da je ta akcija bila pokušaj princa Muhameda da učvrsti svoju moć, piše BBC.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters