Foto: Dado Đilas

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost

ORHAN DRAGAŠ: Sulejman Ugljanin zagovara separatizam, DRŽAVA MORA DA REAGUJE!

Politika

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš ocenio je danas da je lider Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin već odavno prešao granicu demokratskog ponašanja i da je tokom izbora za Nacionalni savet Bošnjaka otvoreno zagovarao separatizam.

"Ovakvoj politici i retorici nadležni državni organi moraju najodlučnije da se suprotstave, bez ikakve bojazni da će time narušiti nečija manjinska prava. Ugljanin ne istupa kao predstavnik nacionalne manjine, već kao otvoreni separatista, a to je teško kriminalno delo protiv Ustava u svakoj demokratskoj zemlji i povlači ne samo političku, već i krivičnu odgovornost", naveo je Dragaš u saopštenju.

Dragaš je dodao da su izbori za bošnjački nacionalni savet samo kulminacija antidržavnog delovanja Ugljanina, jer on već duže optužuje Srbiju za aparthejd i traži državnu samostalnost za Sandžak, pri čemu kao uzore demokratije vidi vlast u Prištini i njene kriminalizovane lidere.

On je podsetio da je Ugljanin čak dva mandata proveo kao član Vlade Srbije i da je poštovao Ustav Srbije, a da sada tu istu državu optužuju za gaženje manjinskih prava i traži otcepljenje Sandžaka.

"Pretnja kojom maše Ugljanin nije nimalo bezazlena i zato zahteva brzu i odlučnu reakciju države, zasnovanu na Ustavu i zakonima, pri čemu ne može biti govora ni o kakvom narušavanju manjinskih prava, već isključivo o zaštiti temeljnih ustavnih principa", ocenio je Dragaš.

Ugljanin je u nedelju, nakon što je njegova lista dobila najviše mandata na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, izjavio da se nada da će više političkih opcija deliti odgovornost u tom savetu i zajedno pobediti "neman, fašističku tvorevinu srpsku državu Srbiju, koja želi da legalizuje genocid i zločine kao sredstvo osvajanja teritorija i rešavanja političkih pitanja".

Kurir.rs/Beta/Foto: Dado Đilas