kao nekad

ŽIKA TODOROVIĆ PONOVO ZASVIRAO EKV! Na godišnjicu smrti Milana Mladenovića okupila se deca iz vode! (KURIR TV)

Pop kultura
> 09:55h

Na današnji dan, 5. novembra 1994, odjeknula je vest koja je rastužila ceo Balkan - preminuo je Milan Mladenović, frontmen grupe EKV. Nakon 24 godine, u jednom klubu na Dorćolu i dalje živi sećanje na dečaka iz vode, čuju se njihovi čuveni tekstovi koje izvodi bend Deca iz vode, a za bubnjeve prvi put nakon više od dve decenije seo je Srđan Žika Todorović, po mnogima najvažniji bubnjar EKV.

foto: Dragana Udovičić

Čekamo Žiku i razgovaramo s Aleksandrom Šarčevićem, osnivačem udruženja Deca iz vode i moderatorom projekta "Sećanje na Milana Mladenovića i EKV - Kao da je i dalje tu". Sve je počelo 2013. godine kao "Veče za Milana" jednom godišnje, ali od 2015. nastalo je udruženje, koncerti van Beograda i celokupan program. Otad obilaze gradove regiona u kojima kult EKV i dalje živi. U bendu su sada Zoran Mladenović (gitara, vokal), Luna Škopelja (klavijature, prateći vokal), Lazar Ostojić (bas), Nikola Rajović (bubnjevi).

foto: Dragana Udovičić

"Milan peva "Ja sam dečak iz vode" i po tome ostaje prepoznatljiv i dan-danas, a u tom kontekstu svi koji ga i dalje čuvaju od zaborava mogu postati dečak ili devojčica iz vode, jer na kraju krajeva, "ovo je zemlja za nas, ovo je kuća za svu našu decu (iz vode)", kaže Šarčević i izražava veliku sreću što je posle bubnjara Ivana Rankovića Rake i basiste Boška Stanojevića Boleta, sada i Žika podržao njihov projekat.

foto: Dragana Udovičić

"Kada je seo za bubnjeve, to je bilo to. Sve se vratilo. EKV je bio tu. A Žiki se vratio osmeh na lice. Bilo je magično. Kao da je bilo nekad, ali za nas kao da su i dalje tu", kaže Aleksandar i dodaje da su dokaz da kult ovog benda ne jenjava ni toliko godina posle smrti Milana i Magi mladi ljudi koji dolaze na koncerte u celom regionu.

foto: Dragana Udovičić

"Dok je ove armije dece iz vode, ostaće i sećanje na EKV", kaže basista benda Deca iz vode Lazar Ostojić i dodaje:

"To što sam deo ovog projekta vidim kao aktivnu borbu za očuvanje nečega što je vredno i do čega mi jako stalo. Sjajan je osećaj što nam se pridružio Žika. To je dokaz da radimo dobru stvar. Dečački snovi su nam se ostvarili. Ipak je on svirao s njima", kaže Lazar. On ističe da je borba za EKV borba za iskrenu muziku.

foto: Printscreen YT

"Muzika je jezik duše. Kada se na taj uticajni momenat ubace i reči, onda su one mnogo jače od bilo kakvih reči izgovorenih unutar nekog smokinga i odela. Sociološko-politička borba EKV je tada bila jaka, a mi smo fajteri za te vrednosti. Reči EKV nikad neće oslabiti jer nisu nešto što se vezuje za trivijalne stvari, već se bave čistotom srca i duše. Taj krik Milana i Magi nam treba više nego ikad", zaključuje Lazar.

foto: Dragana Udovičić

Došlo je i vreme da se popnu na binu i u tom trenutku stiže i Žika Todorović. Iako je dogovor bio da im se na sceni priključi nekoliko pesama pred kraj, on je stajao kraj ulaska na binu kako bi svim članovima pružio ruku i poželeo sreću. Nije želeo da daje izjave za medije, želeo je da ovo bude njihov trenutak. A kada je uzeo palice i seo za bubanj, reči nisu ni bile potrebne - njegov široki osmeh i pozdrav publici bili su dovoljni. EKV je bio tu.

Ono što daje posebnu čar tribjut bendu Deca iz vode jeste to što na klavijaturama, umesto Margite Stefanović, stoji takođe devojka, i to Luna Škopelja, inače ćerka Madam Piano i Dejana Škopelje, člana grupe Babe.

foto: Dragana Udovičić

Dok se Luna pripremala za izlazak na scenu, podršku su joj davali i tata i mama i tetka Jelena Rančić.

foto: Dragana Udovičić

Svi oni bili su dobri Magini prijatelji kod kojih je ona često boravila i igrala se s malom Lunom.

foto: Printskrin Youtube

"Bila sam beba u to vreme, tako da ne mogu da se sećam Margite, ali sam odrastala uz priče o njoj. Mnogi su je romantizovali, i ja sama, a tetka i mama su je mnogo volele i uvek isticale njenu iskrenu dobrotu. Velika je čast i odgovornost što sada sviram na njenom mestu i dok sam vežbala slušajući je, imala sam osećaj da mi drži časove i da je tu, da učim od nje da sviram", kaže Luna i dodaje:

foto: Dragana Udovičić

"S obzirom na to da se bavim muzikom i sviram i u drugim bendovima, uvek me je zanimala njena virtuoznost i filozofija sviranja. Svirala je malo, ali pravo, sa smislom. Unela je ženski zvuk i energiju u muški bend. Posebnu emociju i magiju u agresivan muški zvuk. To bih volela i ja. Kada je Žika zasvirao s nama, osećala sam se u trenutku kao da sviram u EKV".

Kurir.rs/Mona Cukić/Foto: Dragana Udovičić