Foto: Dado Đilas

KRAJ SUĐENJA

PRESUDA DARKU ŠARIĆU ZAKAZANA ZA DECEMBAR: Ni cent nisam dao za drogu!

Pljevljak koji je optužen za organizovanje šverca 5,7 tona kokaina juče je u prepunoj sudnici izjavio da se postupak protiv njega vodi bez ijednog dokaza, samo na osnovu konstrukcija, manipulacija i izmišljotina tužilaštva

Crna Hronika

Darko Šarić, kome se sudilo za šverc 5,7 tona kokaina, juče je pred Specijalnim sudom u Beogradu, u sudnici ispunjenoj do poslednjeg mesta, u završnoj reči pred presudu koja će biti izrečena 10. decembra izjavio da ni devet godina od pokretanja postupka nema od čega da se brani, jer je lažno optužen, i to "bez ijednog dokaza".

On je naveo da je tužilac "izgleda veći Brazilac od svih Brazilaca kad ga optužuje za šverc droge u toj državi, za koji ga niko tamo ne goni".

- Tokom svoje završne reči tužilac Saša Ivanić me je naterao da se odreknem svake pristojnosti. On me lažno optužuje i to po principu što izrekneš veću laž, to ona jače odjekne. Da li je vama tužilaštvo pružilo ijedan dokaz? On manipuliše podacima, laže, izvlači iz konteksta - obratio se juče Darko Šarić sudskom veću uz opasku da to govori kakav je tužilac čovek.

Tužilac konstruiše

- Znate i sami koliko sam puta tražio od tužioca da mi postavi pitanja, da me pita bilo šta. Pokušao sam da ga isprovociram, ali on je ostajao miran jer ne zna šta da me pita. Ima neke svoje konstrukcije, povezuje neke stvari, a ni on ne zna da objasni za šta me optužuje. Evo, recite vi meni, da li vam je čovek ijednu reč rekao, dao ijedan dokaz da sam dao za drogu makar i jedan cent? To je izgleda bila njegova strategija, optuži me za sve i svašta, pa se ti koprcaj - rekao je optuženi. On se detaljno osvrnuo na iskaze trojice svedoka-saradnika Radana Adamovića, Draška Vukovića i Nebojše Joksovića. Tokom izlaganja citirao je iskaze u kojima su prva dvojica navela da im on lično nikada nije izdavao naloge, slao ih u Južnu Ameriku, davao novac ili ih organizovao.

Joksović promenio priču

Opleo po svedocima-saradnicima Oni su lažovi Tokom iznošenja završne reči Darko Šarić podsetio je da su svedoci-saradnici pred sudom dali različite iskaze, iako su dužni da zbog statusa koji su dobili govore istinu. - Zakleli su se svojom čašću, a ipak Draško Vuković priča kako ga je u posao s drogom uveo svedok-saradnik Nebojša Joksović, a Joksović tvrdi da nije. Iako mene Draško Vuković brani, ja ću da kažem da su svi oni lažovi koji su samo hteli da se domognu slobode - rekao je Darko Šarić i podsetio sudsko veće da su on i njegovi branioci sudu dostavili prisluškivane razgovore, ali i dokumentaciju, kojom su dokazali da Joksović nije govorio istinu.

- Što se tiče trećeg svedoka-saradnika Nebojše Joksovića, on je ovde izneo prazne priče koje je konstruisao tužilac. Napominjem da je on pri prvom pojavljivanju pred tužiocem, posle hapšenja, rekao da sam ja pošten čovek i da ne može da me zamisli u toj ulozi - rekao je on i podsetio da je Joksović priču promenio tek kad je dobio povlašćeni status, na osnovu kog je pušten iz pritvora i vraćena mu je sva oduzeta imovina.

foto: Privatna Arhiva

- Mislim da ništa nedostojnije ne postoji nego ono što je tužilac uradio kao čovek i pravnik. Joksoviću je vratio moju imovinu, a on je pristao da laže. Da ne pričam o tome što je lagao nas, ali lagao je i vas. Njegov jedini motiv je bio da mi uzme novac i dobije slobodu. Opljačkao me je zajedno s tužiocem - rekao je Darko Šarić, koji se pridružio završnim rečima njegovih branilaca, koji su ranije tražili oslobađajuću presudu i ukidanje pritvora.

(Kurir.rs/J. Spasić/ foto Dado Đilas, Privatna arhiva)