Foto: Profimedia

NOVI DETALJI PLJAČKE

LOPOV S RUŽOM IZVEO SPEKTAKULARNU PLJAČKU U ZAGREBU: Odneo KEŠ i ZLATNE POLUGE, a jedan detalj svi prepričavaju!

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu podiglo je u utorak optužnicu protiv odbeglog četrdesetjednogodišnjeg slovenačkog državljanina zbog krađe zlatnih poluga i novca ukupne vrednosti od gotovo 1.6 miliona kuna iz jedne zagrebačke zlatare.

Hrvatska

Kako je predočilo Županijsko državno tužilaštvo, optuženi se tereti da je 8. marta 2017. oko 13 sati ušao u poslovnu zgradu u Ulici Ivana Lučića, pa se na recepciji prijavio lažnom ličnom kartom. Nakon što mu je vatrogasac upisao lažne podatke i pustio ga da prođe kroz sigurnosna vrata, liftom se popeo do 11. sprata gde se nalazi firma "Moro i Kunst" a radnica mu je, po prethodnoj najavi s recepcije, otvorila elektronska vrata hodnika.

Optuženi je potom sa radnicom otišao u prostoriju gde se prodaje zlato. Rekao joj je da želi prodati dve poluge od jednog grama te joj pritom predao ličnu kartu na lažno ime. Budući da radnica nije posumnjala u lažni identitet, nakon potpisivanja otkupnog dokumenta prišla je sefu i otvorila ga kako bi mu isplatila novac.

Razbojnik je, međutim, s leđa prišao zaposlenoj, na zadnji deo glave joj prislonio pištolj, naredio da bude tiha i da izvadi sav novac i zlato iz sefa i da ga stavi u torbu koju je bacio pred nju.

U strahu za sopstveni život radnica je iz sefa izvadila novac, zlatne poluge i numizmatičke kovanice te ih stavila u optuženikovu torbu, a on ju je gurnuo na pod tako da je ležala potrbuške. Potom joj je vezao noge plastičnim vezicama za kablove, počeo vezivati ruke i upitao ima li još zlata u kancelariji, kao i da li je zlato izloženo u vitrinama pravo.

Kada je rekla da je reč o pravom zlatu, razbojnik joj je odvezao noge i naredio da otvori ukrasne vitrine i zlato stavi u torbu, a on joj je sve vreme držao pištolj prislonjen uz glavu, navodi se u u izvešaju Županijskog državnog tužilaštva.

Potom joj je ponovno zavezao noge i ruke i užetom spojio vezice, a na usta stavio maramu koju joj je vezao oko glave, naredivši joj da bude ćuti dok on ne ode.

Nakon pljačke razbojnik je zatvorio vrata i odneo 5.000 evra gotovine, zlatne poluge i kovanice ukupne vrednosti 209.000 evra čime je, po tvrdnjama tužilaštva, počinio ukupnu štetu u iznosu od 214.000 evra.

U optužnici je predloženo i da se optuženom, za kojim je tokom istrage raspisana međunarodna poternica i evropska poternica, sudi u odsutnosti.

Prema pisanju medija, reč je o Romanu Stunkoviću, uhapšenom 2. novembra na slovenačkoj adresi na temelju evropske poternice, a tamošnji sud ga je smestio u kućni pritvor sa elektronskom narukvicom. Spominje se i da je Stunković radnici u Eurotoveru pre pljačke predao ružu, s obzirom da je bio Dan žena, čime je očito dodatno želeo odvratiti bilo kakvu sumnju sa sebe.

Stoga su ga mediji i prozvali 'lopov s ružom'.

Pljačka zlatnih poluga dogodila se samo dan nakon što su pljačkaši iz kombija firme obezbeđenja "Mediteran Sekjuriti" u spektakularnom oružanom napadu na Sveticama uspeli ukrasti više od 135.000 evra.

Kurir.rs/ Jutarnji.hr

Foto: Profimedia/ Ilustracija